TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Enfo blog

Blog kesäkuuta 27, 2016

Muutoskyvyttömät yritykset kuolevat sukupuuttoon

Monta kertaa se on kuultu, mutta sanotaan se vielä uudelleen. On parempi, että oma yrityksesi keksii idean, joka tappaa yrityksesi, kuin että ulkopuolinen yritys hoitaa homman puolestasi.

Digitalisaatio avaa uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan prosessien virtaviivaistamiselle, asiakaskokemuksen ja -yksityisyyden parantamiselle sekä kokonaan uusien liiketoimintamallien ja tulovirtojen luomiselle. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että jatkuvasti digitalisoituva ja nopeutuva maailma aiheuttaa suurta päänvaivaa yritysten ylimmälle johdolle: vauhdissa ei pysytä mukana tai digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ei ymmärretä.

On inhimillistä torjua asioita, joita ei ymmärrä tai hallitse, ja tukeutua vanhaan. Pelottava esimerkki tästä on Gartnerin äskettäin julkaisema raportti, joka kertoo karua dataa: yli 50 % suomalaisista yritysjohtajista ei koe, että digitalisaatio tulee uhkaamaan heidän liiketoimintaansa. Tästä olen itse hyvin eri mieltä!

Toimitusjohtajien strategisena tehtävänä yritysten luotsaajina on miettiä taloudellisesta näkökulmasta kahta pääasiaa: miten kasvattaa liikevaihtoa ja miten varmistaa yrityksen tulos eli voitto. Yksi menestyvän yrityksen tunnusmerkki onkin innovoinnin ja muutosjohtamisen lisäksi se, että menestyvät yritykset keskittyvät vahvasti ydintoimintaansa, eli liikevaihdon ja voiton kasvattamiseen, ja tarkastelevat kriittisesti kaikkia tukitoimintoja ja tukiprosesseja, eli pyrkivät voiton parantamiseen.

Hyvä tapa menestyä muuttuvassa maailmassa on luoda muutosta itse. Yritysten uudelleenjärjestelyiden hyödyt ja haitat ovat teema, joka nousee usein esiin yritysjohtajien kanssa keskustellessani. Itse olen sitä mieltä, että yrityksen ydinprosesseja ei kannata ulkoistaa kokonaan. On hyvä muistaa, että asiakas ei koskaan voi ulkoistaa vastuuta. Tämän takia ulkoistaessa on tärkeää pitää ulkoistustoimija partnerina eikä vain toimittajana.

Yksi Enfon menestyksekkäistä ydinbisneksistä on tarkastella päättäväisesti asiakkaidemme talouden tukitoimintoja ja -prosesseja, löytää kipukohtia ja ehdottaa vaihtoehtoisia toimintatapoja tukitoimintojen parantamiselle. Valttikorttejamme ovat kokemus, volyymiedut ja viimeisin teknologia. Arvolupauksemme on tuoda läpinäkyvyyttä, ennustettavuutta ja virheettömyyttä yrityksen liiketoimintaan ja mahdollistaa merkittävät kustannusäästöt. Enfo pystyy tuomaan lisäarvoa muun muassa hyödyntämällä valituille toimialoille kehittämiämme ratkaisuja sekä digitalisoimalla ja automatisoimalla asiakkaidemme talousprosessit.

Vinkkilista johtajille – näin pysyt mukana kiihtyvässä kilpailussa:

  • Seuraa haukkamaisesti kilpailijoita. Kopioi disruptiivisten firmojen liiketoimintamallit, hyödynnä brändiäsi ja palvele asiakasta entistä paremmin.
  • Osta osaamista: esimerkiksi yritys, joka osaa tehdä asioita, joita omalta yritykseltäsi puuttuu mutta jotka ovat välttämättömiä muutosmatkallasi.
  • Investoi ekosysteemeihin. Tee yhteistyötä tai solmi yhteistyösopimuksia sellaisten toimijoiden kanssa, joilla on osaamista ja kokemusta, jota yrityksestäsi puuttuu.
  • Anna vapautta, testaa ja mahdollista yrityksessäsi nopea epäonnistuminen.
  • Ymmärrä, että parhaat ideasi eivät ole ehkä hyväksyttäviä tänään. Hyödynnä massaideointia.
  • Rekrytoi pari kovan luokan osaajaa, joiden tehtävänä on ampua aukkoja nykyiseen toimintamalliisi ja löytää markkinoilta kilpailuetua tuottavia ideoita ja ratkaisuja yrityksellesi.

Henrik Grannas

 

Henrik Grannas
Head of Sales, Enfo