TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Viktor Nordberg

Blogi joulukuuta 08, 2016

Koulunpenkiltä unelmatyöhön - miten sinustakin voi tull Data & Analytics-konsultti?

Kiinnostaako ura Business Intelligencen eli liiketoiminnan analytiikan parissa?

Tähän kysymykseen Victor Nordberg vastasi kyllä kun hän oli opiskeluidensa loppuvaiheessa. Victor opiskeli tietojärjestelmätiedettä Åbo Akademissa, lopputyön aihe oli selvillä ja ajatuksissa pyöri jo seuraava askel elämässä. Victorin gradu käsitteli henkilökohtaisen tiedon arvoa kuluttajanäkökulmasta ja sama aihepiiri kiinnosti nuorta miestä myös tulevaisuuden toiveammatissa. Toiminnan miehenä hän päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja selvitti mitkä yritykset Suomessa ovat data & analytiikka-alalla uraa uurtavia. Rongo nousi listalla selvästi kärkeen, Victor lähetti avoimen hakemuksen ja pari kuukautta myöhemmin aukesi sopivasti kiinnostava mahdollisuus unelmayhtiössä. Yrityskaupan myötä Rongo siiirtyi osaksi Enfoa ja Victor pääsi työskentelemään entistä isompaan pohjoismaiseen tiimiin.

Konsultin arkea

Enfolla Victor toimii junior konsulttina Enfon Data & Analytics yksikössä business planning & analytics-tiimissä. Työ koostuu pitkälti asiakkaiden liiketoiminnan suunnittelusta ja raportoinnista useaa eri teknologiaa hyväksi käyttäen. Victor on päässyt mukaan jo muun muassa Elisan ja Postin Anaplan-kehitysprojekteihin. Tyypillisesti Victorin työpäivät voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan, asiakas- ja konttoripäiviin. Asiakaspäivinä asiakkaan luona kuluu helposti koko päivä ja työskentely on tiivistä asiakkaan kanssa. Työtä tehdään joustavan agile-mallin mukaisesti ja tarpeen vaatiessa venytään. Yhteistyössä datakin jalostuu vaivattomammin hyödylliseen muotoon. Konttorilla päivät ovat usein rutiinimaisempia ja työ koostuu Skype-palavereista, asiakasdemojen luomisesta, teknologiaharjoituksista sekä asiakkuuksien hallinnasta. Vaikka asiakastyö sopii sosiaaliselle Victorilla, pitää vaihtelevuus mielenkiinnon yllä.

Elämän parhaat palat

Victorin mielestä parasta työssä Enfolla on se, että saa työskennellä erittäin osaavien ihmisten kanssa. Osaamiskäyrä osoittaa suoraan ylöspäin ja työ tarjoaa sopivasti uusia haasteita. Vastuuta on annettu heti alusta alkaen ja hyppääminen suoraan asiakastöiden pariin on ollut antoisaa ja tuonut konkreettista osaamista rutkasti lisää. Kaksikielisenä Victor näkee myös Enfon pohjoismaisen yhteistyön mielenkiintoisena mahdollisuutena edetä ja kehittyä omassa roolissaan.

Työ- ja opiskeluelämä eivät itse asiassa eroa Victorin mukaan kovinkaan paljoa. Toki työelämä tuo omat, uudet rutiininsa ja pimeänä aamuna nukkumaan ei voi jäädä asiakkaan odottaessa konttorilla. Siihen kuuluisaan oravanpyörään Victor ei kuitenkaan vielä myönnä joutuneensa. Suurimpana yllätyksenä uudelle työntekijälle on ehkä tullut asioiden konkreettisuus ja toisaalta myös valmiiden ratkaisujen puute. Kehitystyö on jatkuva olotila ja oppimien alkaa oikeasti vasta työelämässä.

Työn vastapainoksi Victor urheilee paljon ja nollaa ajatuksiaan jalkapallokentällä. Kesällä, konsulttien loma-aikaan, on mukava ripustaa työvaatteet naulaan ja vetää jalkaa purjehduskengät. Harva asia voittaa hyvää seuraa ja purjehdusreissua. Paitsi ehkä täysin nappiin mennyt asiakasprojekti.

Victorin muistilista vastavalmistuneille tai opintojensa loppuvaiheessa oleville:

  • Pyri saamaan lopputyösi valmiiksi ennen kokopäivätyötä – työelämä vetää helposti mukanaan!

  • Ikinä ei voi olla täysin valmis. Uskalla hakea ja lähesty rohkeasti sinua oikeasti kiinnostavia yrityksiä. Aina ei tarvita edes vapaata paikkaa jos osaat myydä itsesi oikein.

  • On fiksua aloittaa työnhaku ennen valmistumista. Helppoa työnhaku ei ole mutta ensimmäisistä vastoinkäymisistä ei kannata masentua.

  • Ei kannata stressata vaikka ei omaakaan alan työkokemusta. Kaikesta voi olla hyötyä jos osaa tuoda kokemuksen oikein esille. Esimerkiksi Victorin kohdalla aikaisemmasta risteilyisäntä kokemuksesta onkin yllättävää hyötyä. Kokemus on tuonut varmuutta omaan esiintymiseen ja uskottavuuteen, eli ominaisuuksiin, jotka ovat tärkeitä jokaiselle menestyvälle konsultille.