TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.

Blogi lokakuuta 17, 2017

Digital Manufacturing – tulevaisuuden suuntaukset

Muutaman viime vuosikymmen on valmistavassa teollisuudessa ollut kovan kilpailun aikaa, kun toimiala on avautunut globaalille kilpailulle ja yritykset ovat pyrkineet pienentämään kustannuksiaan ja lisäämään tehokkuuttaan vastatakseen jatkuvasti koventuvaan kilpailuun. Kulu- ja tehokkuuspaineiden lisäksi yrityksiltä vaaditaan myös parempaa laatua, jotta he pystyvät vastaamaan asiakkaiden kasvaneisiin odotuksiin. Valmistavan teollisuuden digitalisaatiota on kutsuttu neljänneksi teolliseksi vallankumoukseksi ja itse näen hyvän syyn tähän, sillä sen mahdollisuudet ovat valtavat.

Valmistavan teollisuuden digitalisaatio on ollut hypen huipulla jo useita vuosia, mutta vain 5-8 % eurooppalaisista teollisuusyrityksistä voi kertoa, että he ovat onnistuneen digitalisoimaan tehtaansa, kun taas toisessa ääripäässä ovat noin 10% yrityksistä, jotka eivät ole vielä aloittaneet digitaalista matkaansa. Jäljellejäävä enemmistö, noin 80% on tehnyt digitaalisia kokeiluita, mutta uskallan väittää, että koko digitalisaation potentiaali on vielä epäselvä monelle.

Yleinen KPI valmistavat teollisuuden yrityksissä kokonaiskuvan mittaamiseen on OEE (Overall Equipment Efficiency), joka koostuu seuraavista muuttujista: resurssien käytettävyysaika, tuotannon nopeus sekä tuotteiden laatu. Teollisuuden digitaliset ratkaisut voivat parantaa OEE:ta merkittävästi, sillä digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa kaikkiin kolmeen muuttujaan. Esimerkiksi ennakoiva huolto voi parantaa resurssien käytettävyyttä, kun taas moderni liiketoiminta-alusta, joka yhdistää tuotantodataa ja ylläpitodataa toisiinsa voi tuottaa täysin uudenlaista informaatiota tuotantokokonaisuudesta ja informaatioon perustuen voidaan tehdä toimenpiteitä laadun parantamiseksi.  

Teknologia digitaalisiin ratkaisuihin on jo olemassa. Markkinoilla on jo suorituskykyisiä sensoreita, alustoja, analytiikkaratkaisuita. Tulevaisuudessa tulemme näkemään enemmän paketoituja ja konseptoituja ratkaisuita, jotka yksinkertaistavat ja tekevät implementoinnista tehokkaampaa, ja tuloksia voidaan saavuttaa nopeammin.

Haluan muistuttaa, että digitaaliset ratkaisut eivät synny tyhjästä. Kuten mitkä tahansa muut liiketoiminnan kehitysprojektit myös digital manufacturing-hankkeet edellyttävät investointeja ja sitoutumista johtoryhmätasolta saakka. Asiakkaamme Outokumpu ymmärsi nämä vaatimukset erinomaisesti näyttämällä ensiluokkaista sitoutumista tekemällä projektista prioriteetin aina johtotasoa myöten. Tulokset puhuvat puolestaan, sillä Outokumpu onnistui parantamaan tuotantoprosessiensa tehokkuutta merkittävästi. 

Odotettu ROI tämän tyyppisille ratkaisuille on 6-8 kuukautta ja yrityksen tavoittelevat noin 12-15% tehokkuusparannusta 2-4 vuoden sisällä. Valmistavan teollisuuden digitalisaation lupaukset ovat suuria, mutta rehellisesti voin sanoa, että uskon oikealla tavalla toteutettujen ratkaisuiden täyttävän ja jopa ylittävän nämä odotukset.

Mats Eliasson, Executive Vice President, Business Solutions. Matsilla on yli 30 vuoden kokemus valmistavan teollisuuden yrityksistä, kuten 15 vuotta ABB:lla

Kuinka päästä alkuun valmistavan teollisuuden digitaalisten ratkaisuiden kanssa? Millaisia liiketoimintahyötyjä ratkaisuilla voidaan saavuttaa? Katso webinaaritallenne Enfon aloitussalkusta, jolla tuotantolinjan tiedonkeruun aloittaminen on nopeaa ja kustannustehokasta.

Katso webinaaritallenne