TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
software and cloud

Blogi helmikuuta 07, 2017

Kolme syytä panostaa ohjelmisto-omaisuuden hallintaan vuonna 2017

Sofware Asset Management tai lyhyemmin SAM on enemmän kuin vain työkalu tai ratkaisu. Se muodostuu paitsi teknisestä alustasta myös koko yrityksen ohjelmistoihin liittyvistä prosesseista aina loppukäyttäjien työtapoihin asti. Koska SAM ulottuu läpi organisaation, sillä saatavat hyödyt ovat myös sitä merkittävämpiä. Tässä kolme syytä, miksi ohjelmisto-omaisuuden hallinnasta kannattaa kiinnostua juuri nyt.

RISKIENHALLINTA JA AUDITOINNIT

Ohjelmisto-auditien määrä on noussut 20-30 % per vuosi Suomessa ja varsinkin usean sadan työtekijän yritykset voivat pitää auditia jo todennäköisenä yhdeltä tai usealta ohjelmistokumppanilta. Gartnerin mukaan yksittäisellä yrityksellä on 68 % mahdollisuus joutua auditoitavaksi yhden ohjelmistotoimittajan taholta. Ohjelmistotoimittajia on kuitenkin useita, mikä entisestään kasvattaa todennäköisyyttä. Aktiivisimmat auditoijat Suomessa ovat muun muassa Microsoft, IBM ja Oracle. Audit-prosessit ovat aina hyvin kattavia ja työläitä kohdeyritykselle.

Audit maksaa sisäisinä kuluina usein vähintään 15 000 €, joskus jopa 70 000 €. Nämä luvut kalpenevat kuitenkin mahdollisten sanktioiden rinnalla: ohjelmisto-auditin sanktiot voivat olla satojatuhansia euroja, jopa miljoona euroa. Kustannukset ja varsinkin niiden kokoluokka tulevat monesti yritykselle yllätyksenä. Tässä jos jossain on aito mahdollisuus jokaiselle yritykselle hallita riskejä ennakoivasti.

SÄÄSTÖT

Lisenssiomaisuudessa on tyypillisesti kiinni noin kolmasosa yrityksen IT-budjetista. Samaan aikaan kolmasosaa yrityksen ohjelmistoista ei käytetä. Tutkimusten mukaan kokonaisvaltainen ohjelmistomaisuuden hallinta mahdollistaa yritykselle 10-15 % säästön koko IT-budjetista ja tämä säästö on saavutettavissa jo ensimmäisen vuoden aikana. Pidemmällä aikavälillä säästöä syntyy myös ohjelmistoihin liittyvien prosessien standardoinnista, mikä tehostaa työntekoa yhtenäisten työkalujen, ohjelmistoprosessien automatisoinnin, ohjelmisto-omaisuuden jatkuvan rationalisoinnin ja tehostuneiden ohjelmistohankintojen kautta.

TIETOTURVA

Tutkimusten mukaan 50 %:lla yrityksistä on tietämättään malware-ohjelmistoja ympäristössään.
90 %:lla yrityksistä käyttäjillä on luvattomia tiedostonjakamisohjelmia. Tietoturvalla on merkittävä rooli myös ohjelmisto-omaisuuden hallinnassa. Tieturvariskien määrä on räjähtanyt, koska kaikki ohjelmistot ja niiden asentaminen eivät edellytä käyttäjiltä admin-oikeuksia. Yksittäistenkin ohjelmistoasennusten seuraukset voivat olla ennakoimattoman laajat. SAM-palvelulla saadaan helposti ja varmasti kiinni yritykselle ei-sopivat ohjelmat. Automatisoinnin avulla ns. black list –ohjelmistot voidaan suoraan poistaa käyttäjien koneilta.


Jari NiilolaJari Niilola
Kirjoittaja työskentelee Enfolla SAM-palveluiden asiantuntijana. Yksi hänen kysytyimmistä erikoisalueistaan on auttaa yrityksiä valmistautumaan ohjelmisto-auditeihin. 

 

Kiinnostuitko aiheesta? Tule kuulemaan lisää webinaarimme "Miten väistää ohjelmisto-auditien riskit ja kustannukset" 8.3.2017 klo 9:00-9:45. Agendalla suurten ohjelmistotoimittajien auditit Suomessa ja niihin valmistautuminen. Tervetuloa mukaan!

 

Ilmoittautumiseen >>

Lue lisää webinaarista >>

 

Enfo & Snow webinar