TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
blog cloud landscape

Blogi tammikuuta 09, 2017

Kysymyksiä ja vastauksia pilvestä, osa 1

Useissa yrityksissä on pohdiskeltu ja pohdiskellaan edelleen vuonna 2017 pilvipalveluiden hyödyntämistä omassa liiketoiminnassa. - Millaisia palveluita pilvessä on tarjolla? - Siirränkö oman IT-infrastruktuurini julkiseen pilveen osittain vai kokonaan? - IaaS, PaaS vai SaaS?

Vastaukset usein riippuvat siitä, keltä kysyy. Tällä hetkellä IT-palveluasiakas saattaa olla hämillään – ja syystäkin. IT-palveluyritykset rakentavat kovaa vauhtia uutta pilvitarjoomaa tai muuttavat vanhaa tarjoomaansa nojautuen julkisen pilven tarjoamiin alustoihin. Tällä hetkellä Suomessa käytetyimpiä ovat Microsoftin tarjoamat julkisen pilven ratkaisut.

O365 on Suomen suosituin SaaS-palvelu

Aloitetaan käyttäjien yleisimmin käyttämistä toimistosovelluksista. Jo useita vuosia yritysten käyttäjät ovat tottuneet käyttämään omalla työasemallaan Microsoftin toimistosovelluksia, kuten Office-tuotteita, mutta tällä hetkellä moni organisaatio on joko siirtynyt tai siirtymässä julkiseen pilveen ja valmisohjelmistojen käyttöön palveluna (SaaS). Tällä hetkellä suosituin Suomessa käytetty SaaS-palvelu on Microsoft Office 365. Microsoftin tietojen mukaan Suomi on yksi maailman kärkimaita Office 365:een siirtymisessä. Asiakkaat, jotka ovat siirtyneet Office 365:n käyttäjiksi, ovat kertoneet, että esimerkiksi tiimityön tuottavuus ja kommunikaatiopalveluiden käyttäminen ovat tuoneet merkittävää hyötyä liiketoiminnalle ja myös säästöä IT-kustannuksiin.

PaaS toimii BI-ratkaisujen kivijalkana

Siirrytään seuraavaksi sovellusalustan käyttämiseen palveluna (PaaS). Tietovarastojen rakentaminen sekä analytiikka- ja liiketoiminnan raportointipalvelut vaativat hyvin suunnitellun ja toimivan palvelualustan sovelluksille. Liiketoiminnan kannalta tärkeän tiedon havainnollistaminen visuaalisilla raporteilla tekee johtamisesta tehokkaampaa ja helpottaa päätösten tekemistä. Tällaisia liiketoimintajohdolle suunnattuja palveluita tuotetaan julkisesta pilvestä yhä enenevässä määrin. Näiden ratkaisuiden osalta Microsoftin Azure on Suomessa suosituin julkinen PaaS-alusta. SQL Server ja Power BI palveluna Azure-pilvestä ovatkin monen BI-ratkaisun keskeisiä komponentteja.

Ota infra pilvestä IaaSin avulla

Kaikki IT-palvelut tarvitsevat toimiakseen tehokkaan ja jatkuvasti käytettävän palvelin- ja verkkoinfrastruktuurin. Asiakkaalle on tarjolla palveluita käyttäjien tunnistamiseen, tietoturvaan ja mobiililaitteiden hallintaan. Lisäksi saadaan virtuaalipalvelimia valmiiksi määriteltyinä erilaisiin palvelinrooleihin ja valmiita tietoliikennepalveluita tehokkaaseen verkon käyttöön. Toki perinteiset tiedostojen tallennukset ja varmistukset ovat myös saatavilla julkisista IaaS-palveluista. Mielestäni tämän päivän Microsoftin Azure IaaS -palveluilla voi hyvin rakentaa organisaation IT-infrastruktuurin julkiseen pilveen. Tutkimusten mukaan Suomen täyttäessä 100 vuotta jo noin puolet suomalaisista organisaatioista on siirtänyt joko osan tai koko IT-infrastruktuuristaan julkiseen pilveen.

Yksin vai kumppanin kanssa?

Yrityksen tai organisaation, joka on hankkimassa pilvipalveluita, kannattaa tehdä hankintansa IT-palvelukumppanin kautta. Miksi näin?

  • Toimittaja tarjoaa tuen aina pilviteknologian valinnasta ja hankinnasta sen jatkuvaan ylläpitoon ja optimointiin.
  • IT-palvelukumppanien asiantuntijoiden työ on seurata pilvipalveluita, niiden ominaisuuksia ja hintoja. Siksi heiltä saa parhaan avun juuri oikeiden palveluiden valinnassa.
  • IT-kumppanin konsulteilla ja IT-arkkitehdeillä on merkittävä rooli siinä, että saat omaan ratkaisuusi tarvittavan teknologian toimimaan niin, että palveluista saatavat liiketoimintahyödyt ovat niitä, joita tavoittelet.
  • Toimittaja voi tarjota tukea paikallisesti ja nopeasti – tämä on tärkeää erityisesti, kun asiakkaan operatiivinen toiminta riippuu pilvipalveluiden toimivuudesta.

Osaavan ja luotettavan kumppanin kanssa on hyvä mennä pilveen ja maksimoida sen hyödyt.

Tuomas Nousiainen
Kirjoittaja toimii IT-palveluita tarjoavalla Enfolla pilvipalveluiden myynnissä.

Tekstissä on käytetty lähteenä Gartner LINE (Marketvisio): Pilvipalvelujen käyttäminen Suomessa 2015 -tutkimusta.