TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Cloud

Blogi maaliskuuta 07, 2017

Kysymyksiä ja vastauksia pilvestä, osa 2

Pilvestä puhuttaessa täysin mustavalkoinen ratkaisu – joko siirryt pilveen 100 % tai et ollenkaan – ei usein toimi.

Tarvitaan välimallin ratkaisuja, joissa osa palveluista on järkevintä tuottaa pilvestä ja osa taas pitää omassa ympäristössä.

  • Mitkä ovat ne palvelut ja tiedot, jotka tulisi pitää omassa ympäristössä tai tutulla palvelutarjoajalla? 
  • Mikä on hybridi pilviratkaisu? 

Oma ympäristö vs. pilvi

Tällä hetkellä on vielä järkevää pitää omassa ympäristössä esim. sellaisia suurikokoisia tiedostoja tai kansioita, joiden tulee olla käytettävissä hyvin nopeasti ja ilman viiveitä. Tällaisia tiedostoja ovat esimerkiksi vaativat suunnitteludokumentit (CAD) tai mallinnukset, joiden työstämiseenkin vaaditaan tehotyöasemia. Omassa ympäristössä pidetään mielellään sensitiivistä ja hyvin luottamuksellista tietoa sekä tietoa, johon saattaa kohdistua lainsäädännöllisiä vaatimuksia esim. tiedon fyysisen sijainnin suhteen.

Julkista pilveä kannattaa käyttää mm. varmuuskopiointiin ja sekä yleensäkin tiedon tallennuspaikaksi. Julkisessa pilvessä tietoa voidaan tallentaa skaalautuvasti tallennettavan tiedon määrän mukaan. Julkisen pilven palveluntarjoajat joutuvat huolehtimaan tietoturvasta erityisen huolellisesti palveluiden käytön laajuuden johdosta, ja väitänkin, ettei monellakaan yrityksellä itsellään ole sellaista kykyä huolehtia tietoturvasta kuin julkisen pilven palveluntarjoajilla.

Hybridipilven edut

Vaihtoehtona pilven käyttämiselle on myös se, että osa työkuormasta suoritetaan omassa ympäristössä ja osa siirretään julkiseen pilveen. Tässä skenaariossa on luonnollisesti se hyvä puoli, että voidaan ottaa molempien ympäristöjen parhaat ominaisuudet käyttöön. Tällaisen hybridikäytön suunnittelu kannattaa kuitenkin tehdä huolella, jottei loppukäyttäjien palvelukokemus ainakaan muutu aikaisempaa huonommaksi. Eräs tällainen huomioitava asia on käyttäjien sovelluksiin kirjautuminen sekä sovellusten vasteajat. Erilaisten käyttäjätunnusten ja salasanojen määrän ei tulisi lisääntyä ja vasteaikojen pitäisi pysyä vähintään entisellään, mieluiten lyhentyä.

Oletko sinä jo löytänyt juuri omalle yrityksellesi oikean pilvi-matchin? Pilveen siirtymisen ja palveluiden käyttöönottoprojektit vaativat hyvää projektinhallintaa ja kuten aina ennenkin, viime kädessä palveluiden toimivuuden paras mittari on käyttäjien tyytyväisyys sekä heidän saamat lisäarvot omiin työtehtäviinsä. Siinä on hyvä ohjenuora testata omia pilvipalveluita valitsitpa minkälaisen pilvi-matchin tahansa.

Tuomas Nousiainen
Kirjoittaja toimii IT-palveluita tarjoavalla Enfolla pilvipalveluiden myynnissä.