TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.

syyskuuta 21, 2015

Nouse ulkoistusaallon kolmannelle harjalle

Kuulen päivittäin pohdintaa digitalisaation uhista ja mahdollisuuksista. Rohkaisen keskustelukumppaneitani hyödyntämään digitalisaatiota – myös taloushallinnon prosesseissa. Nopeimmin yrityksesi pääsee hyötyihin kiinni kumppanin kanssa. Yhdessä kulkien maaliksi voidaan asettaa vaikka teollisuudesta tuttu robotiikka ja pitkälle viety automaatio.

Nyt saat jo koko liiketoimintaprosessin palveluna – BPO

Ulkoistus on tutumpaa IT-palveluiden kuin taloushallinnon puolella. Ensimmäisessä aallossa IT-infrapalvelut opittiin hankkimaan kumppanilta. Nyt paljon puhuttu SaaS (Software as a Service) eli sovellukset palveluna on ulkoistuksen toinen aalto. Kolmas aalto käsittää edellä mainittujen lisäksi sekä prosessit että ihmiset. Uusi kokonaisuus, liiketoimintaprosessit palveluna (BPO – Business Process Outsourcing) perustuu vakioituihin toimintamalleihin jotka ovat huipputehojen edellytys. Edelläkävijäyritykset kääntyvät sellaisen kumppanin puoleen, jolla on kyvykkyys tarjota ulkoistuksen kolmas aalto eli kokonaisratkaisu.

Lego näytti standardoinnille mallia

Olen törmännyt toistuvasti näkemykseen, jonka mukaan kunkin yrityksen prosessit ovat uniikkeja. Kun prosessit sitten avataan, ne ovat lähes 90 %:sesti samoja riippumatta yrityksestä tai sen toimialasta. The Hackett Groupin* tutkimus osoitti, että globaalien edelläkävijäyritysten teho perustuu pitkälle vietyyn standardointiin. Yksi maailman tunnetuimmista standardeista, Lego-palikat todentaa vakioinnin voiman. Legot ovat kestäneet aikaa ja silti mukautuneet muutoksiin.

Vakiointi varmistaa kustannustehokkuuden

Vain vakioiduilla toimintamalleilla lisäät tehokkuutta ja pystyt säilyttämään ulkoistuksen kustannustehon myös pitkällä aikavälillä. Taloushallinnossa vakiointi varmistaa nopean siirtymän, koska liikkeelle päästään valmiilla konseptilla. Perusrutiinit voidaan automatisoida. Kaikki kehitystyö jalkautuu asiakasyritystemme hyödyksi samanaikaisesti.

End-to-end eheyttää prosessin

Vakiointi ei koske vain yhtä osa-aluetta vaan end-to-end –hengessä koko prosessia. Samalla logiikalla edelläkävijät käyttävät yhtä ERP:iä, yhtä laskentaperiaatetta, yhtä tilikarttaa ja pitkälle vakioituja prosesseja. Miksi? Mittakaavaedut saavutetaan vain skaalautuvalla toiminnalla ja automatisoimalla rutiinit. Tulossa oleva ulkoistuksen 4. hyökyaalto uskoo juuri näihin. Silloin käytössä ovat teollisuudesta tuttu robotiikka ja pitkälle viety automaatio myös uniikiksi koetuissa taloushallinnon prosesseissa. Oletko valmis vastaanottamaan tämän aallon?

Juha Heiskanen

Director, Financial Process Services, Enfo, puh. +358 50 444 6684,

juha.heiskanen@enfo.fi

Juha Heiskanen vastaa talousprosessipalveluiden strategiasta ja konseptin kehittämisestä Enfossa. Juha on taloushallinnon vakioitujen toimintamallien puolestapuhuja ja kokonaisprosessin hallinnan kannattaja. Juhalla on monipuolinen kokemus mittavista taloushallinnon prosessiuudistuksista eri toimialojen asiakasyrityksissä.

* Your Journey to World-Class Starts Here, European Best Practices Conference 2015, The Hackett Group.