TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.

marraskuuta 20, 2015

Onko verkkolevylläsi siirtotiedosto vai nippu rahaa?

Kuvitellaan hetkinen maailmaa, jossa ICT:n ja taloushallinnon konvergenssi on toteutunut. Yhden toteuttamat prosessit mahdollistavat toisen tehokkaan ja mahdollisimman virheettömän toiminnan.

Tällaisessa maailmassa taloushallinnon henkilö ja IT-ihminen ymmärtävät toisiaan, eivät puhu toistensa ohitse vaan jakavat saman prosessin vaikka hieman eri näkökulmasta. Tässä maailmassa ei käy niin, että yksi puhuu siirtotiedostosta ja verkkoliikenteestä eikä ymmärrä, että toiselle tuo merkitsee suurta summaa rahaa – rahaa, joka on jostain syystä jumissa. Tällöin toinen ei ihmettele, miksi yhden tekstitiedoston siirtymättä jääminen on iso asia, miksi yksi suivaantuu sen katoamista ja valittaa pomolle asianselvittämisen hitautta.

Tällaisessa maailmassa tilintarkastaja tai ulkoinen auditoija on IT-ihmisen paras kaveri. Vahtikoiran lailla – kuvitellen aina huonoimman mahdollisen skenaarion, tilintarkastaja toimiikin kumppanina it-prosessien ja toteutusten toteutuksessa. Ei synny tilannetta, jossa järjestelmän käyttöoikeuksista vastaavalla henkilöllä olisi pääsy loppukäyttäjien tunnuksiin ja salasanoihin. Eikä myöskään tilannetta, jossa ei varmistuta riittävistä tarkistuspisteistä tai loki-merkinnöistä järjestelmän ylläpitäjien pääsystä siirtotiedostokansioihin tai tietokannan tauluihin. Voimme nukkua yömme paremmin ja luottaa siihen, että ylläpitäjän tunnuksin kolttosiaan tehnyt jää mitä todennäköisimmin kiinni tai epäonnistuu.

Tällaisessa maailmassa ei talousprosesseja ja niiden toteutuksia voi erottaa toisistaan. Talouden rutiiniprosessit vaihtuvat järjestelmän automaation toteutukseen ja sen valvontaan. Taloushallinnon henkilö muuttuu prosessin duunarista prosessin valvojaksi ja lopputuotosten analysoijaksi. Ja oikeastaan, jos todella idealisoidaan tilannetta, ei tällaisessa maailmassa ole isoa merkitystä sillä, miltä palveluntarjoajalta taloushallinnon ratkaisusi valitset.

Mutta palataan karuun nykytodellisuuteen. Voitko oikeasti luottaa siihen, että palveluntarjoajasi ymmärtää hautovansa verkkolevyillään sinun liiketoimintasi tuottoja? Tai pystyvänsä hukkaamaan hetkessä kassavarantojasi? Varsinkin, kun huonoimmassa tapauksessa et ole sitouttanut palvelintarjoajaa omiin prosesseihisi tai antanut tälle mahdollisuutta kehitysehdotuksiin ja parannuksiin prosessiesi tehostamiseksi.

Itse olen viime vuodet toiminut taloushallinnon ja ICT:n yhtymäkohdassa vastaten liiketalouden prosesseja toteuttavasta ICT-alustasta ja sovelluksista. Tämä on antanut minulle aivan uuden näkökulman palvelinten, sovellusten ja tietoliikenteen maailmaan – ja onnekseni työssäni elän jo pitkälle tässä maailmassa, jossa ICT:n ja talouden konvergenssi on totta. Minulle on suuri rikkaus saada toteuttaa tulevaisuuden digitaalisia talouspalveluita tasaveroisena kumppanina asiakkaiden taloushallinnon kanssa.Emmi Stubin


Solution Owner, Enfo


Emmi toimii Enfolla ZmartFinance palvelualustan teknisen omistajan roolissa taloushallinnon ja ICT-palveluiden yhtymäkohdassa. Vapaa-ajalla aika kuluu perheen kanssa, jalkapallokentän reunalla ja ammatillisen sosiaalisen median syövereissä.