TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
blogg

huhtikuuta 06, 2016

Taloushallinto – tuo ikuinen perässähiihtäjä?

Digitaalisaatio ja internet of things ovat vauhdittaneet eri teollisuuden alojen prosesseissa tapahtuvaa muutosta, mutta taloushallinnossa mikään ei ole muuttunut sen jälkeen, kun tilikirjat siirrettiin tietokoneelle. Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

XBRL-raportointikieli (eXtensible Business Reporting Language) kuvaa organisaatioiden taloustietoja sähköisessä muodossa, ja se on mullistamassa liiketoiminnan raportointia ympäri maailman. Suomessa asia on tähän asti saanut olla rauhassa, vaikka XBRL tuleekin olemaan pakollista muutaman vuoden päästä.

XBRL-standardia käytetään muun muassa tilinpäätös- ja verotietojen, tilastokeskuksen keräämien tietojen, patentti- ja rekisterihallituksen tietojen sekä erilaisten vakavaraisuusraportointien siirtämisessä sähköiseen, rakenteelliseen muotoon. Tieto syötetään järjestelmään vain kerran, josta se välitetään digitaalisesti raportoitavan tietoalkion (XBRL) mukaan kaikille tietoa tarvitseville – ja vieläpä reaaliaikaisesti.

Talousprosesseissa on valtavasti turhia mutkia ja rajapintoja, jotka voitaisiin poistaa, jos talousprosesseja ja -raportointia kehitettäisiin XBRL-kielellä. Standardin käytön tavoitteena ovat kustannussäästöt, suurempi tehokkuus sekä tiedon parempi tarkkuus ja luotettavuus - parempi tiedolla johtaminen. XBRL:n avulla viranomaiset pystyvät paremmin kontrolloimaan yritysten raportointia ja tarttumaan ongelmakohtiin. Raportoiville yrityksille viranomaisraportointi sujuu puolestaan jouhevammin (esimerkiksi Kelalle, veroviranomaisille ja työterveyskumppaneille). Kotimaiset ja ulkomaiset sijoittajat saavat helpommin ja luotettavammin tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Luotottajat ja analyytikot puolestaan hyötyvät aineiston vertailtavuudesta ja uudelleenkäytettävyydestä.

Jos taloushallinto Suomessa keksittäisiin nyt, niin se olisi jo tällaisessa muodossa. Osittain näin on jo muualla tapahtunutkin. Esimerkiksi Viro, joka siirtyi Neuvostoliiton jälkeen suoraan taloushallinnon uuteen aikaan ja on jo harppauksen Suomea edellä talousraportoinnissa.

Enfo on IT-palvelutalona mukana tuomassa organisaatioihin uutta taloutta ja tiedolla johtamista. XBRL Suomi on kansainvälisen XBRL-organisaation alaisuudessa toimiva konsortio, jonka tavoitteena on tuoda Suomeen uusi raportointikieli.

juha

Juha Heiskanen

Director, Enfo