TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Service and Asset management Visual factory

Blogi lokakuuta 23, 2017

Ignite 2017 – Pilvisiltoja rakentamassa

Azure Stack - Azure Migrate - Azure Databox - Azure Cost Management - Azure Hybridbenefit - Windows 10 autopilot ja Windows 10 co-management. Mitä yhteistä kaikilla ylläolevilla tuotteilla ja ominaisuuksilla on?

Nämä kaikki helpottavat Microsoftin pilvipohjaisiin palveluihin siirtymistä. Microsoft rummutti Ignitessa ominaisuutta toisen perään, joilla tehdään Asiakkaan elämä helpoksi ja olo mukavaksi pilvipalveluihin siirryttäessä. Päivät kaksi ja kolme menivät minulla pitkälti näiden teemojen parissa. 
 
Kop kop – Haluaisitko keskustella hetken Azuresta?
 
Azure on Microsoftin pilvi-infrastruktuuri, joka on kehittynyt todella monipuolisesti viime vuosina. Koko järjestelmä lähti aikoinaan tarjoamaan PaaS:a, mutta on nykyään varsin tunnettu sekä IaaS että SaaS –ominaisuuksistaan. Moni yritys miettii tälläkin hetkellä, että kannattaako infraa tai sovelluksia siirtää pilveen. Oma tai toimittajan konesali on tuttu ja turvallinen ympäristö, ja toisaalta pilvitransformaatio pitää sisällään riskejä, jotka voivat olla sekä tiedossa olevia että tuntemattomia riskejä. Eihän meidän nyt kannata siirtyä – ainakaan vielä? Enfona olemme sitä mieltä, että pilveen siirtyminen ei ole itseisarvo, ei isäntä, vaan hyvä renki, jolla voidaan toteuttaa moderneja hajautettuja ratkaisuja sekä infrastruktuurilla että sovelluskohtaisesti. Microsoft haluaa omalta osaltaan olla minimoimassa sekä riskejä että kustannuksia, joita pilveen levittyessä syntyy ja esitteli Ignitessa runsaasti sekä vanhoja että uusia ominaisuuksia näihin asioihin liittyen.
 
Azure Stack on Microsoftin ja sen kumppaneiden ratkaisu, jolla Azure pilvialusta tuodaan saatavilla Asiakkaiden omiin konesaleihin. Azure Stack on hyperkonvergenssia ja täysin yhteensopiva Azure Cloudin kanssa. Azure Stack + Azure Cloud on Microsoftin mukaan todellista hybridipilveä – samat ominaisuudet sekä onpremissä että pilvessä. Stack myös pakottaa päivitykset, jotta se pysyy jatkuvasti yhteensopivana cloudin kanssa. Sen jälkeen kun omat palvelimet on siirretty stackkiin, niin pilveen siirtyminen on vain yhden askeleen päässä – alusta pysyy samana, lokaatio vaihtuu. Azure Box on toinen fyysinen vaihtoehto ja se on muuten lähes vastaava Enfon oman siirtokehikon kanssa. Microsoft toimittaa Azure Boxin asiakkaan laitetilaan, josta esim. asiakkaan virtuaalikoneet siirretään boxiin, shipataan Azuren konesaliin ja siirretään sinne. Tällä tavalla voidaan siirtää helposti suuretkin määrät tavaraa tukottamatta olemassa olevia verkkoyhteyksiä. Azure Migrate –työkalu arvioi olemassa olevaa palvelin- ja sovellusympäristöä sekä niiden riippuvuuksia muualle, ja kertoo, onko sovellus tai palvelin siirrettävissä Azureen.
 
Kustannuspuolella Microsoft tuo sekä optimointia että suoraa rahallista etua olemassa olevan infran siirtäjille. Kesäkuussa 2017 julkaistiin yrityskauppa, jossa Microsoft osti Cloudyn –nimisen yrityksen, joka tuotti pilven valvontaa ja kustannusoptimointia. Tämän kaupan myötä on nyt syntynyt ”Azure Cost Management” työkalu, jolla asiakkaat voivat optimoida omaa pilvi-infrastruktuuriaan kustannusmielessä Työkalusta esimerkiksi näkee, jos virtuaalikoneet pyörivät turhaan liian suurilla resurssimäärillä ja tekee suosituksia sen mukaan. Cost Management ei kuitenkaan ole automaatiotyökalu vaan vaatii ylläpitäjien toimenpiteitä, jotta kustannusedut saavutetaan. Azure Hybrid Benefit on suoraa rahaa asiakkaille, jotka siirtävät olemassa olevaa infrastruktuuria pilveen. Mikäli Azureen tuotavalle virtuaalikoneelle tuo olemassa olevan Windows Server lisenssin, niin virtuaalikoneen hinnasta siivutetaan jopa 40% pois. Yhdellä onprem Server lisenssillä saa kaksi hinnaltaan siivutettua Azure virtuaalipalvelinta, joten kokonaissäästö voi olla huomattava.
 
Windows 10 pilvihallittuna
 
Päivän kaksi jälkeen oli aika kova Azure-ähky, joten piti mennä tutustumaan myös tutun ja turvallisen Windows 10:n ja sen ympärillä olevien palveluiden uudistuksiin. Aiemmassa blogissani mainitun co-managementin lisäksi Microsoft esitteli myös runsaasti viime kesänä julkaistua Windows 10 Autopilot –ominaisuuttaan. Autopilot vie käytännössä toimiessaan tarpeen yritystason työasemien esiasennuksille. Ostaessa kone ”tägätään” ostavalle yritykselle X, ja kun käyttäjä jossain vaiheessa toimitusketjua avaa työaseman ja liittää sen verkkoon, kone tunnistaa olevansa tägätty X:lle ja osaa hakea yrityksen politiikat, sovellukset ja asetukset automaattisesti Intunesta, jonka uudistuksista lisää blogisarjan viimeisessä osassa.
 
Windows 10 Co-managementtia, sen toimintaa ja arkkitehtuuria esiteltiin syvemmin. Tämä ominaisuus on täysin samaa mitä Microsoft tekee Azure-puolella – helpotetaan, vähennetään riskejä ja kannustetaan siirtymään pilvipohjaisiin palveluihin. Aiemmin työasema piti olla joko onprem-hallittu tai pilvihallittu, jatkossa se voi olla molempia yhtä aikaa. Ylläpitäjät voivat päättää, mitkä ominaisuudet työasemista hallitaan ConfigManagerista ja mitkä Intunesta. Enfo tulee tarjoamaan jatkossa co-managed optioita asiakkailleen ja teemme tällä hetkellä tuotteesta ensimmäisiä testauksia ja tavoitteenamme on saada ensimmäiset tuotannolliset toteutukset 2018 ensimmäisellä puoliskolla.
 
Kulissien takana päivinä kaksi ja kolme tuli verkostoiduttua, tutustuttua Orlandon lähiseutuun ja kirjoitettua valtava määrä muistiinpanoja puhtaaksi. Ainakin sää oli kohdallaan, Orlandossa oli joka päivä 30 astetta ja aurinkoista – tosin eihän siitä ilmastoidussa messuhallissa päässyt nauttimaan. Tähän blogiin tuli todella paljon informaatiota ja se korreloi todella paljon fiiliksiäni toiselta ja kolmannelta päivältä itse tapahtumassa. Joka päivä tuntui, ettei oma tallennustila meinaa riittää kaikelle tarjotulle tiedolle. Milloinkohan me voidaan vuokrata henkilökohtaista pääkopan kapasiteettia pilvestä?

 

Joni Marjoniemi, 
Consultant, Solutions, IT Transformation

cloud microsoft