TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
BI blog

Blogi osa 1/2 : Gartner Business Intelligence raportit 2017 huhtikuuta 19, 2017

Tarkastelussa Gartnerin vuoden 2017 Business Intelligence -raportit osa 1 / 2 : Menestyjät

Varma kevään merkki, eli Gartnerin Business Intelligence raportit julkaistiin muutama kuukausi sitten. Blogin ensimmäisessä osassa keskitymme raporttien menestyjiin. Toisessa osassa pohdimme raportin yllättäjiä sekä moderneiden BI-ratkaisuiden suuntauksia.

Business Intelligence -toimialalla työskenteleville on tärkeää pitää silmällä näitä raportteja: 

1. Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms (2017)
2. Critical Capabilities for Business Intelligence and Analytics Platforms (2016)
3. Magic Quadrant for Data Science Platforms (2017)
4. Market Guide for Enterprise-Reporting-Based Platforms (2016)

Raportteja tarkastellessa on hyvä huomioida, että Gartner on jakanut BI-portfolion toisiinsa kytköksissä oleviin vertikaaleihin. Viime vuonna Gartner erotti toisistaan Enterprise Reporting Platform ja Modern BI Platform –kategoriat, mikä muutti asetelmia, sillä BI Platform raportin Magic Quadrant nelikentän oikeassa yläkulmassa oli yhtäkkiä yhdeksän sijasta kolme toimijaa. Sama kolmikko, eli Tableau, Microsoft ja Qlik ovat johtajia nelikentässä  myös vuonna 2017. Tänä vuonna myös Modern BI Platform ja Data Science Platform – kategoriat on erotettu toisistaan. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun arvioidaan SAS:n ja IBM:n kaltaisia toimijoita, joita pidetään BI & Analytiikka -aihealueen visionääreinä, sekä Data science -alan johtajina. 

Seuraava kuva on peräisin Gartnerin Enterprise Reporting Platforms -raportista. Siitä käy ilmi, mihin vertikaaliin ratkaisut kuuluvat. Tässä kohden haluan korostaa, että toimiva Enterprise reporting -ympäristö on kullan arvoinen, kun suunnitellaan moderneita BI- tai Data Discovery ratkaisuita. Tämän vuoden Critical Capabilities- ja Enterprise Reporting –julkaisuita ei käsitellä näissä blogikirjoituksissa, jotta pystymme tarkemmin paneutumaan BI – ja analytiikka-alustaraportteihin. 

 

Business Intelligence

menestyjät 2017

Alla olevassa kuvassa on visualisoitu BI Platform-raportin nelikentässä tapahtuneet muutokset vuosina 2016 ja 2017. Oikean yläkulman kolmikko: Microsoft, Tableau ja Qlik voivat pitää itseään menestyjinä myös tänä vuonna. Miten tämä kolmikko sitten erottuu toisistaan? 

Tableaun vahvuutta kuvataan seuraavasti ”Gold standard for intuitive interactive exploration”, samanaikaisesti monet enterprise-toiminnot ovat kuitenkin keskeneräisiä. Lisäksi Tableaulle tunnusomainen helppokäyttöinen tietojen tutkimisen käyttöliittymä on yleistynyt ja nykyisin Kaikki suuret BI-toimittajat tarjoavat tällaista vaihtoehtoa . Tableau osti vastikään Hyper-nimisen yrityksen ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka se vaikuttaa tuotteen analysointitoiminnallisuuksiin. Tästä varmasti saadaan lisätietoja vuoden kuluessa. 
 
Microsoft Power BI on onnistunut sijoittumaan oikeaan äärilaitaan Completeness of vision -akselilla. Microsoft on saavuttanut tämän aseman pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella kehitystyöllä, jossa Power BI- ratkaisuun tehdään päivitys joka kuukausi. Microsoft on ollut kilpailijoitaan edellä hakupohjaisen analytiikan ominaisuuksissa, johon kuuluu kiitelty Questions and Answers –toiminto. Lisäksi Microsoft esitteli äskettäin Quick insights –ominaisuuden, mikä toimii pelkistettynä Smart data discovery -versiona. Samanaikaisesti R-tilastokieltä integroidaan ratkaisuun ja tämä mahdollistaa koneoppimisen lähitulevaisuudessa. Itse näen mielenkiintoisena integraatiot Microsoft Flow – sekä Dynamics-järjestelmiin. Tämä tekee Microsoftin BI-ratkaisuista entistä dynaamisempia, kun halutut muutokset voidaan tehdä suoraan integroidussa järjestelmässä. 

Qlik puolestaan on noussut johtavaan asemaan vahvan tuotteen, positiivisen asiakaskokemuksen, sekä vahvan globaalin kumppaniverkoston avulla. Kahteen muuhun johtajaan verrattuna Qlickin markkinaosuus sekä tuotekehitys jakaantuu kahdelle tuotteelle: asemansa vakiinnuttaneelle QlikView:lle ja vielä kypsymisvaiheessa olevalle Qlik Senselle. Qlik ei ole tehnyt Smart data discovery -investointeja ja sen pilvistrategia on vasta kehitysvaiheessa, joten se jää jälkeen Tableausta ja Microsoftista.

 

 Business intelligence

 

Jonas Wahlström
Business Intelligence Consultant
Data & Analytics, Enfo

 

MICROSOFT POWER BI 

KOKEILE ITSE MICROSOFT POWER BI -RATKAISUA  

Olemme rakentaneet demoympäristön, jossa pääset tutustumaan Power BI-ratkaisuun. Käytössäsi on lentoliikennettä koskevaa dataa josta on koostettu koontinäyttöjä. Sivun yhteydessä on katsottavissa opetusvideo, jonka avulla pääset alkuun. 

Demoympäristössä saat vastauksen esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millainen on Power BI Dashboard eli koontinäyttö?
  • Miten porautua dataan ja tarkastella sitä tarkemmin?
  • Miltä näyttää poikkeama-analyysi?
  • Kuinka suodattaa ja filteröidä dataa?

 

 

Lataa pääsy Power BI -ympäristöön