TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Osaamisalueet

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.

tammikuuta 14, 2015

Enfon blogi: Lisensoinnin optimointi palvelinympäristöä päivitettäessä

Windows Server 2003R2 -tuotteen tuki päättyy – tiedätkö, mikä vaikutus päivityksellä voi olla lisensointikuluihin?

Vuosi on vaihtunut ja on aika katsoa tämän vuoden kannalta ajankohtaisia asioita. Olen loppuvuoden aikana keskustellut useiden yritysten IT-osastojen kanssa ja näyttää siltä, etteivät budjetit perusasioiden ylläpitämiseen ole kasvusuuntaisia. Tässä blogissa tarkastelen yhtä konkreettista asiaa, jolla voi olla merkittäviäkin vaikutuksia lisensointikustannuksiin tai niiden säästöihin

Yksi ajankohtainen tehtävä on toteuttaa Windows-servereiden päivitys vanhoista versioista uusiin. Microsoft määrittää kaikille tuotteilleen elinkaaren sen julkaisusta tuotteen ylläpidon päättymiseen. Nyt ajankohtainen tuote on Windows Server -käyttöjärjestelmän versio 2003. Tämän tuotteen ns. extended tuki päättyy vuoden 2015 heinäkuussa.

Tuen päättyminen merkitsee, että tuote ei saa enää tietoturvapäivityksiä tai muuta tukea. Tietoturvan merkitys on noussut erittäin tärkeäksi osaksi yrityksen toimintaa ja riskit tuleva merkittävästi kasvamaan, jollei vanhentuneita alustoja päivitetä joko siirtymällä uuteen käyttöjärjestelmäversioon tai ratkaista ongelma esim. siirtämällä palvelut pilvialustalle.

Jo päivityshankkeiden suunnitteluvaiheessa tulisi IT-johdon tai projektipäällikön kysyä tärkeä kysymys: Miten muutos tulee vaikuttamaan palvelimille asennettujen ohjelmistojen lisensointiin?

Jos migraatiohankkeeseen liittyy laitealustan uusiminen tai sovellusten siirto pilvialustalle, ohjelmistojen lisensointi voi tuoda merkittäviä lisäkustannuksia. Jo suunnitteluvaiheessa olisi erittäin tärkeä tietää, miten erilaiset arkkitehtuurivaihtoehdot vaikuttavat ohjelmistojen lisensointikustannuksiin. Kuitenkin erilaisten lisensointivaihtoehtojen kartoitus unohdetaan ympäristön suunnitteluvaiheessa. Optimointia on vaikea tehdä enää siinä vaiheessa, kun laiteinvestoinnit uuteen on jo tehty tai sopimukset ulkoistuksesta on jo kirjoitettu.

Mitä sitten olisi tehtävä, ettei lisenssikustannus pääse yllättämään?

  1. Löydä elinkaarensa päässä olevat palvelimet ja selvitä niistä vastaavat yksiköt

  2. Kartoita palvelinten fyysiset ominaisuudet

  3. Inventoi palvelinympäristö (identifioi, missä päivitettäviä palvelimia on ja mitä palveluja niille on asennettu)

  4. Kartoita sovelluspalvelut (kartoita olemassa olevat palvelut ja niiden ohjelmistoversiot, sovellusten elinkaari, muutostarpeet ja päivittäminen)

  5. Suunnittele uusi ympäristö (arvioi ja optimoi siirrettävien palvelujen lisenssivaikutukset)

Etenkin palvelinympäristön inventointi on usein haasteellinen tehtävä. Tiedetään ehkä palvelinten käyttöjärjestelmäversioista jotain, mutta niillä ajettavien sovellusten tilanne ei välttämättä ole yhtä hyvin tiedossa tai tiedot ovat hajallaan eri järjestelmissä. Kartoitusta helpottaa käyttötarkoitukseen soveltuvan lisenssienhallintaympäristön tuomat työkalut. Työkalut tarjoavat monipuoliset raportointimahdollisuudet ja edellä mainittujen tietojen keräämisestä suuri osa tulee hallintajärjestelmästä saatavalla raportilla.

 

Ohjelmistojen valmistajien julkaistessa uusia versioita tuotteistaan, ne myös kehittävät tuotekohtaisia lisensointisääntöjä vastaamaan IT-teknologian kehitystä. Onnistuaksesi lisensoinnin optimoinnissa kannattaakin kytkeä mukaan ohjelmistolisensoinnin ammattilainen, joka tuntee parhaiten tavoitteisiin soveltuvat lisensoinnin ratkaisut. Näinä talouden tiukkoina aikoina ei kannata maksaa ylimääräistä.

 

 

Jari Niilola, Senior Sales Manager. Kirjoittaja toimii Enfolla ohjelmisto- ja lisenssipalvelujen myynnissä ja konsultoinnissa.

 

Lähde: Snow Software: The role of inventory & SAM in future-proofing the business