TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Kristina Lid

Kuukauden työntekijä marraskuuta 02, 2016

IT-alalle tarvitaan lisää naisia

IT-alalla on huomattava pula naisista, mikä tuskin yllättää monia.

Informaatioteknologia on alana Ruotsin suurin työllistäjä. Digitalisaation myötä luodaan epäilemättä vielä enemmän työpaikkoja, ja tämän myötä IT-ala jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan. Ottaen huomioon digitalisaation luoman kasvun ja kysynnän, on huolestuttavaa, että vain 20% alan työntekijöistä on naisia ja että muutos kohti tasa-arvoa etenee madellen.

Vuonna 2016 nuoret miehet kansoittavat ensimmäiset vuosikurssit yliopistoilla, ja naiset ovat edelleen vähemmistö monessa ruotsalaisessa yliopistossa. Esimerkiksi Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa, Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa, Lundin yliopistossa sekä Linköpingin yliopistossa epätasainen sukupuolijakauma on kasvava uhka tasa-arvolle.

Tarvitsemme lisää naispuolisia edelläkävijöitä it-alalle, jotka uurtavat uraa tulevaisuuden työntekijöille. Tarvitsemme lisää Kristina Lidin, Enfo Integrationin Baseline Manager, kaltaisia henkilöitä.

Kristina on yksi IT-alan voimakkaimmista naispuolisista esikuvista. Kristina on omistautunut, hän asettaa vaatimuksia itselleen ja on erittäin ammattitaitoinen. Kristina oli yksi viidestä naisesta, jotka suorittivat Chalmersin yliopistolla datatekniikan tutkinnon vuonna 1989. Lähes 30 vuoden aikana hänelle on karttunut runsaasti kokemusta, jonka pohjalta hän on rakentanut vaikuttavan uran, joka on vienyt hänet eri puolille maailmaa ja ympäri Ruotsia. Kristina on ulospäin suuntautunut ja utelias teknofiili, joka ei pelkää ottaa kantaa asioihin.

”Rohkeus tuoda mielipiteensä julki on sekä hyvä että huono asia. Minun on vaikea jättää asioita sanomatta, jos näen jotain mikä on mielestäni väärin. En voi antaa sellaisten asioiden olla. Tällä on sekä hyviä että huonoja seurauksia. Joku saattaa joskus ajatella, että taistelen tuulimyllyjä vastaan, mutta useimmiten tuloksena on muutos parempaan.”

Mistä suorapuheisuutesi ja itseluottamuksesi ovat peräisin?

”Olettaisin, että olen perinyt ne äidiltäni. Äitini on amerikkalainen ja se on ehdottomasti vaikuttanut kasvatukseeni, ja siihen, millainen minusta on tullut. Nuorempana minua usein hävetti, kun äitini puhui kaikkien kanssa kaikesta. Hän esitti kysymyksiä, oli kovaääninen ja erottui joukosta Strängnäsissä, jossa asuimme. Nykyisin olen kuitenkin kiitollinen vanhemmilleni siitä, miten he ovat minut kasvattaneet. Elin lapsuuteni KGB:n ja CIA:n välillä, joten olen luontaisesti tiedonhaluinen.”

Mikä on filosofiasi?

“Always keep a promise, come hell or high water". Urani alkutaipaleella olin kiinnostunut ohjelmoinnista, matematiikasta ja teknologiasta. Ajan myötä olen muuttunut niin, että nykyään nautin projektista, tiimistäni ja erityisesti siitä, että saan valvoa ja hallinnoida projekteja ”maaliin asti”. Saan dopamiiniannokseni lupausten pitämisestä ja ongelmien ratkaisemisesta.

Kristinan kolme vinkkiä muille IT-alalla työskenteleville naisille

1. Luovu itsekriittisyydestä:
Miehet arvioidaan usein tekojensa perusteella, ja naiset olemustensa sekä käyttäytymisen perusteella. Meidän on uskallettava erottua joukosta, olla erilaisia eikä aina niin tyylikkäitä ja täydellisiä.

2. Muista määrätietoisuus: Välillä olen sitä mieltä, että miesten kanssa on helpompi työskennellä, koska he yleensä keskittyvät siihen mitä täytyy tehdä, eivätkä siihen, miten se tehdään. Kun muistaa olla määrätietoinen, asiat tulevat yleensä tehdyksi. "Miten-ajattelu" saattaa johtaa liika pohdintaan tehtävän nyansseista ja rakenteesta, ja jumittaa itse tehtävänkulkua. Aloita miettimällä mitä, älä miten.

3. Ole rohkea:
Tämä ei ole aina helppoa. Meidän on kestettävä sekä sisäinen että ulkoinen yhteiskunnallinen kritiikki. Joskus on vain oltava hetkellisesti rohkea ja kestettävä jälkeenpäin seuraukset. Olen huomannut positiivisen muutoksen vuosien saatossa tämän asian suhteen. On kuitenkin vaikea eritellä mikä on oman kokemukseni ja menestykseni ansiota, ja mihin taas on syynä it-alalla tapahtunut muutos.


Nimi:
Kristina Lid
Työnimike: Baseline Manager (integraatioarkkitehti)
Koulutus: Diplomi-insinööri Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta, tietojenkäsittelytiede
Asuinpaikka: Strängnäs
Perhe: Avopuoliso Dag, kaksi kotoa pois muuttanutta poikaa, Martin, 25, ja Anders, 24, sekä pian kotoa pois muuttavat kaksoset Rikard ja Petra, 19
Yllättävä taito: Teen ihmeitä lasinsulatuksella
Suosikkipaikka: Kesäinen ruotsalainen lehto
Kun en ole töissä: Purjehdin, treenaan, teen puutarhatöitä, luen, matkustelen ja vietän aikaa läheisten kanssa