TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme
TUTUSTU mitä me osaamme ja teemme

Close

Palvelut

Ota yhteyttä

KAHVIA VAI TEETÄ? Piipahda luonamme.
Osmo Wilska

News marraskuuta 24, 2016

Osmo Wilska jää eläkkeelle marraskuun lopussa

Enfon Senior Vice President (ZmartFinace, Financial Process Services) Osmo Wilska siirtyy viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Aktiivinen henkilö ei kuitenkaan aio levätä laakereillaan vaan suunnitelmissa on jatkaa tietyissä yritysmaailman luottamustehtävissä matkailua ja kuntoilua unohtamatta.

Osmolla on takanaan yli 40 vuotta työelämää, joista noin 30 vuotta on vierähtänyt liiketoimintaesimiehen ja
-johtajan roolissa. Enfolle Osmo siirtyi yritysoston kautta vuonna 2005, jolloin Enfo osti norjalaisn Ementorin Suomen liiketoiminnot. Osmo oli aikaisemmin myynyt perustamansa yrityksen Ementorille.

Monet enfolaiset tuntevat Osmon näkyvänä ja aktiivisena henkilönä, joka on todellinen ilmapiirin nostattaja ja pidetty henkilö Enfossa.

Jo opiskeluaikoina Helsingin Yliopiston tietotekniikan professorit näkivät Osmossa enemmän liiketoiminnan kehittäjän kuin koodarin tai asiantuntijan ominaisuuksia. Tie tuntui myös Osmosta luontevalta.

Olen aina halunnut toimia liiketoimintaympäristössä ja minussa on vahva yrittäjähenki, joka ajaa minua eteenpäin”, Wilska kertoo.

It- ja konsultointi ovat aina olleet Osmon ydinosaamista

Wilska onkin ollut mukana perustamassa lukuisia yrityksiä. Nelikymppisenä hän perusti kaverinsa kanssa Vital Few nimisen yrityksen, jonka Enfo päätyi ostamaan lähes kymmenen vuotta myöhemmin. Yrityksen toiminnan fokus oli mobiililiiketoiminnassa aikana jolloin mobiili ei ollut vielä lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Mobiiliohjelmistoille ja konsultointipalveluille oli kuitenkin kysyntää.

Myynti, liiketoiminnan kehittäminen ja tuotanto – nämä kaikki osa-alueet ovat aina olleet osa Osmon työnkuvaa. Myös kansainvälisyys on tuttua Osmolle jo ajalta ennen Enfoa. Hän on ollut aloittamassa yhteistyökuvioita muun muassa Hollannissa ja Kiinassa.

Monitaitaja on ollut mukana tekemässä ja seuraamassa Enfon kasvua yli 10 vuoden ajan.

Kun Osmo täytti 60 vuotta, hän siirtyi Managed Servicen vetovastuusta uudelle polulle. Viimeiset kaksi työvuottaan Osmo on ollut mukana ZmartFinancen kasvun luomisessa.

”On ollut mielenkiintoista yhdistää taloushallinto-osaamista ja it-palveluliiketoimintaa. Uskon vahvasti, että ZmartFinance tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään", Wilska sanoo. 

Osmon ohjenuorat hyvään johtamiseen

Osmolla on antaa muutama vinkki, joita hän on noudattanut omassa tekemisessään ja johtajan roolissa:

1. Hyvällä liiketoimintajohtajalla pitää olla kyky katsoa pelikenttää ikään kuin helikopterista: liiketoiminta, kilpailutilanne ja eri toimijat pitää nähdä selkeänä kokonaisuutena. Lisäksi pitää olla näkemys siitä, mitä oman yrityksen pitäisi tehdä. Helikopterista pitää osata myös laskeutua alas ja pystyä toimimaan niin sanotun norsunluutornin ulkopuolella.

2. On kyettävä vaikuttamaan ihmisiin ja rakentamaan suhteita. Yhdessä tekemisessä on voimaa.

3. On uskottava siihen, mitä tekee. Jos ei usko, kohdat 1 ja 2 ovat merkityksettömiä.

It-alalla on aina ollut jokin iso juttu, joka ohjaa tekemistä: mobiili, pilvi, digitalisaatio. Tärkeintä tällä alalla onnistumisessa on se, kuinka hyvin osaa sopeutua muutokseen. Aina uuden innovaation vallatessa tilaa markkinassa, muutama muutoskyvytön yritys putoaa pelistä pois.”

Minulla on ollut Enfossa todella antoisat kymmenisen vuotta, joiden aikana olen saanut työskennellä vapaasti, saanut vastuuta ja haastavia tehtäviä. Enfo on kasvanut kovaa vauhtia ja on hyvin erinäköinen yritys kuin vuonna 2005, jolloin tulin taloon. Enfo on noussut kymmenessä vuodessa paikallisesta toimijasta merkittäväksi taloksi Suomessa ja Pohjoismaissa", Wilska tiivistää

Suunnitelmat ovat jo selvät eläkepäiville

”Olen ollut 40 vuotta työelämässä, joten nyt eläkkeen alkaessa on mukava tehdä elämässä tietynlainen muutos ja keskittyä tekemään enemmän niitä asioita, joita ei ole aikaisemmin ehtinyt tehdä. Ohjelmisto- ja teknologialiiketoiminta tulee aina olemaan lähellä sydäntäni.”

Nyt kun vapaa-aikaa on enemmän kuin ennen, matkustelu, liikuntaharrastukset ja kirjojen lukeminen ovat Osmon eläkepäivien pääasiallista ohjelmaa.

”Tekemistä ja elämyksiä pitää olla, jotta pysyy virkeänä.”