VR

Case

Integraatiopalvelut VR:n kumppaniekosysteemin keskiössä

VR on palveluoperaattori, jonka ekosysteemissä toimii kymmeniä erilaisia palveluntarjoajia. Oikean tiedon reaaliaikainen kulku eri palveluketjuissa on tehokkaan liiketoiminnan edellytys. VR on yhdessä Enfon kanssa kehittänyt tiedonkulun tehostamiseksi ja palvelukehittämisen parantamiseksi integraatioalustan, joka kasvaa liiketoiminnan tarpeiden mukaan.

Enfo erottuu edukseen kokonaispalvelullaan ja palvelukyvyllään. Olemme pystyneet lyhyelläkin aikataululla tuomaan julki uusia integraatiototeutuksia.

Markus Niskanen, VR

- Palveluketjumme ovat laajoja, kymmenien kumppaneiden palveluista muodostuvia ekosysteemejä. Integraatioita on Enfon kanssa toteutettu 65 kappaletta ja nyt tieto siirtyy eri toimijoiden välillä reaaliaikaisesti. Kaikkien mukana olevien osapuolten näkyvyys kokonaistilanteeseen on parantunut ja tarvittavat toimet on mahdollista koordinoida erittäin tehokkaasti, kuvaa VR:n integraatioryhmän vetäjä ja järjestelmäarkkitehti Markus Niskanen.

Integraatioalusta tukemaan liiketoiminnan muutoksia

Moderni liiketoiminta on digitaalista ja jatkuvassa muutoksessa. Jotta näihin haasteisiin pystytään entistä paremmin vastaamaan, yhteistyö aloitettiin uudistamalla VR:n laitekanta. Samalla käynnistettiin projekti, jossa integraatiot siirrettiin vanhasta ympäristöstään ja ne modernisoitiin vastaamaan jatkuvasti kasvavia vaatimuksia.

- Ennen yhteistyötä Enfon kanssa hallinnoimme itse integraatioalustana käytettävää IBM DataPower -ratkaisua. Meidän piti itse hoitaa kaikki yhteydet sekä alustan kehittäminen. Nyt kun koko integraatioalustan ylläpito, rajapintojen hallinta ja kehittäminen on keskitetty Enfolle, asioimme yhden tiskin periaatteella sellaisen kumppanin kanssa, joka todella ymmärtää liiketoimintamme erityispiirteet ja haluaa olla mukana kehittämässä palveluitamme, Niskanen jatkaa.

Perustan kunnostamisen jälkeen on käynnistetty projekti sovelluskehityksen helpottamiseksi Enfon tuottamalla API Management -palvelulla.

- Sovelluskehittämisen mahdollistaminen hallitusti ja turvallisesti on tulevaisuuden mahdollisuus. API Management-tyylisiä palveluita ei Suomessa vielä ole monellakaan toimijalla käytössään. Sen tärkein ajatus on uusien palvelu- ja ansaintamallien mahdollistaminen avaamalla rajapinnat entistä useammalle toimijalle, kertoo Enfon Senior Consultant Janne Nieminen.

 

Keskiössä on ketteryys ja skaalautuvuus

Näinä päivinä kukaan ei osaa täsmällisesti ennustaa, millaisen muodon palvelukehittäminen tulevaisuudessa saa. Tästä syystä kaiken teknologisen kehittämisen keskiössä on ketteryys ja mahdollisuus skaalata toimintaa tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Enfon Account Director Rami Virta tiivistää ajatuksen:  

- Näinä päivinä meidän integraatiopalveluita tarjoavien toimijoiden arvo asiakkaillemme mitataan hyvin pitkälti siinä, miten hyvin pystymme luomaan ympäristön, jossa mikään kehittämishanke ei ole liian pieni tai suuri. Suurin osa VR:n kaltaisten toimijoiden liiketoimintakriittisestä tiedosta on digitaalista ja sitä pitää pystyä ohjaamaan integraatioalustan kautta tilanteessa kuin tilanteessa.

VR:llä ollaan Enfon toimintatapaan ja palvelukykyyn hyvin tyytyväisiä.

- Enfo erottuu edukseen kokonaispalvelullaan ja palvelukyvyllään. Olemme pystyneet lyhyelläkin aikataululla tuomaan julki uusia integraatiototeutuksia. Laajan paletin pyörittäminen on onnistunut hyvin - ja ennen kaikkea integraatiot toimivat kuten pitääkin, kiittää Niskanen. 

VR Group on kokonaan Suomen valtion omistama. Konserni toimii pääasiassa kotimaassa, mutta sillä on toimintaa myös ulkomailla, erityisesti Venäjällä ja Ruotsissa. Konsernissa työskentelee noin 9 000 ammattilaista, ja sen liikevaihto vuonna 2015 oli 1 231,4 miljoonaa euroa. VR Groupin perustehtävänä on tarjota asiakkailleen korkealaatuisia ja ympäristöystävällisiä matkustamisen ja logistiikan palveluita. Infrarakentamisessa asiakkaiden tarpeisiin vastataan palveluilla, jotka kattavat hankkeiden koko elinkaaren. www.vrgroup.fi