Case

DIGITALISOITU ANALYYSI RAKENTAA KOKONAISKUVAN LIIKETOIMINNASTA PIENENTÄEN TAPPIOIDEN MAHDOLLISUUKSIA

GreenFood on Pohjoismaiden suurin itsenäinen hedelmä- ja vihannesalan toimija. Kun yritys kasvoi ja otti kasvun myötä käyttöönsä uuden ERP-järjestelmän, syntyi tarve kehittää päätöksenteon tukiratkaisua QlikView-ympäristössä. Samalla oli varmistettava tukiratkaisun toimivuus myös tulevaisuudessa.

Kasvaa organisaation mukana

Päätöksenteon tuki on kasvanut organisaation mukana – aluksi se otettiin käyttöön pienessä mittakaavassa Ruotsissa, ja nyt se on käytössä koko organisaatiossa. Kun NAV otettiin käyttöön Suomessa, päätöksenteon tuki sisällytettiin saapuvien toimitusten, tappioiden ja myynnin analysointiin.

Enfo auttoi käyttöönotossa, minkä ansiosta useimmat osa-alueet voitiin hyödyntää sellaisenaan ratkaisu oli luonnollisesti sekä yksinkertaisempi että edullisempi.

"Jos Suomi olisi päättänyt käyttää omaa päätöksenteon tukiratkaisua, se olisi maksanut kymmenkertaisesti. Nyt pystyimme toteuttamaan sen ”copy-paste”-periaatteella. Myös sillä saavutetaan merkittäviä etuja, että koko konsernissa työskennellään samalla tavoin", Johan Wohlin toteaa.

Yhdistetyillä tiedoilla tehokas suorituskyvyn hallinta

GreenFood yhdistää myynti ja ostotiedot liiketoimintatietoihin, minkä ansiosta yritys hallinnoi toimintojaan tehokkaammin. Myyntiedustajat saavat paremman käsityksen kaikista tiettyyn asiakkaaseen liittyvistä tapahtumista aina ostoista ja tuotannosta toimitukseen asti. Myös asiakaspalvelua voidaan parantaa tuottamalla nopeasti ja helposti luotettavat asiakaskohtaiset raportit. GreenFood käyttää QlikView'tä myös tappioiden havainnollistamiseen ja tarkkailuun.

Parempi jäljitettävyys

Tietojen yhdistäminen on myös merkinnyt huomattavasti parempaa jäljitettävyyttä. Kun järjestelmä esimerkiksi hälyttää tuotteeseen tai hyödykkeeseen liittyvistä ongelmista, on tärkeää hallita logistiikkaketju. Näin nähdään, missä tietyt erät sijaitsevat, milloin tuote valmistettiin, mitä raaka-aineita käytettiin ja niin edelleen. Tällaiset tiedot saa kirjanpito- ja liiketoimintajärjestelmistä, mutta päätöksenteon tuen ansiosta GreenFood on vielä paremmin perillä asioista, vastausajat ovat lyhyemmät ja asiakaspalvelu parempaa.

"Kun pystymme vastaamaan ja reagoimaan nopeasti tuotteitamme koskeviin hälytyksiin, parannamme turvallisuutta ja asiakaspalvelun tasoa. Kokeiluissa olemme onnistuneet lyhentämään vastausajan kahdesta tunnista muutamaan minuuttiin, mikä on todella hienoa", Johan Wohlin sanoo.

Tavoitteena täysin vertailukelpoiset tiedot

GreenFoodin erilaiset liiketoimintajärjestelmät herättivät kysymyksiä vertailukelpoisuudesta ja siitä, mikä tieto on oikeaa. Ongelmaa ei ole vielä kokonaan ratkaistu, mutta tavoitteena on täysin vertailukelpoista tietoa tuottava Business Intelligence ratkaisu, jolloin lopputuloksena on yhtenevä näkemys ja yhteinen totuus.

Greenfood

GreenFood-konsernin toimialaa ovat pilkottujen ja prosessoitujen hedelmä ja vihannestuotteiden tuonti, tukkukauppa, jakelu ja tuotanto. GreenFood on Pohjoismaiden suurin itsenäinen toimija alalla.

Yrityksen myynti vuodessa on noin 324 miljoonaa euroa, yrityksen palveluksessa on noin 500 työntekijää ja sillä on toimintaa kolmella liiketoiminta-alueella: osto ja myynti, käsittely ja Eden salaattibaari. GreenFoodin tärkeimmät markkinaalueet ovat Ruotsi ja Suomi. Asiakassegmentit ovat tukkukauppa, vähittäiskauppa, ravintolat, hotellit ja catering.

Vinkkejä ja vihjeitä

Johan Wohlin kertoo mielellään parhaat vinkkinsä yrityksille, jotka harkitsevat päätöksenteon tuen käyttöönottoa.

1. Aloita pienestä ja kasva ratkaisun mukana.

Rakenna mieluummin talo kuin linna. Pidä mielessä, että vähemmän on enemmän. Me olemme kehittyneet ja ratkaisu on kehittynyt mukanamme. Menestyksen avain on jatkuva tarkistaminen ja vahvistaminen.

2. Konsultin on tunnettava ala ja liiketoiminta.

Varmista, että yritystänne auttava konsultti on perehtynyt hyvin alaanne ja ymmärtää liiketoimintaanne.

3. Tutustu tietoon ja ymmärrä sen alkuperä.

Kun ymmärtää hyvin lähdetiedon ja järjestelmät, on helpompi rakentaa hyvä Business Intelligence ratkaisu.

Yksinkertaisempaa, sujuvampaa ja älykkäämpää liiketoimintaa digitaalisessa dimensiossa

Jokaisella fyysisellä liikkeellä on digitaalinen ulottuvuus. Ulottuvuus laajentaa liiketoimintaasi, asiakaskuntaasi, kollegoidesi ja kontaktiesi määrää; se kehittää sinua. Oikealla analyysilla, rakenteella, fokuksella ja oikeilla työkaluilla digitaalinen dimensio kasvattaa kykyjäsi fyysisessä maailmassa. Saat tuloksia, jotka ylittävät tuotteet ja palvelut. Se on Enfon lupaus. Liiketoiminta digitaalisessa dimensiossa on yksinkertaista, sujuvaa ja älykästä, enfo.fi.

Business Intelligence -Ratkaisut enfolta

BI-ratkaisujen tarkoitus on helpottaa ja tehostaa päätöksentekoa. Niiden avulla teet parempia päätöksiä, jotka tukevat yrityksen liiketoimintastrategian jalkauttamista käytäntöön. Yrityksenne strategian perusteella valitsemme mittarit, joiden avulla kasvua kannattaa arvioida ja tiedot, jotka ovat päätöksenteon kannalta välttämättömiä. Tämän jälkeen voimme määrittää, miten nämä tiedot havainnollistetaan mahdollisimman tehokkaasti erilaisille kohderyhmille. Lue lisää Business Intelligence ja analytiikkapalveluistamme osoitteessa.