Case

Savon Voima: Integraation arvo todentuu digitaalisen palvelukehittämisen myötä

Sähkön tuottaminen ja jakelu on liiketoimintaa, jossa nopea tiedonvälitys palveluketjun eri osista vastaavien toimijoiden välillä ja loppukäyttäjille on kriittistä. Savon Voima on kehittänyt palvelukyvykkyyttään Enfon integraatiopalveluiden avulla jo vuodesta 2010. Matkalla on syntynyt arvokas palvelukonsepti, jossa keskiössä ei ole tekniikka, vaan liiketoiminnan sujuvuus.

Tiedonhallinta ei ole tietotekniikkaa, se on businessosaamista. Enfo on mieluisa kumppani, koska tiedonhallinnasta osataan kysyä liiketoiminnan kannalta oikeita kysymyksiä.

Markku Rissanen, Savon Voima

- Meillä on sähkönsiirtopaikkoja 120 000 ja sähköverkkoja 25 000 kilometriä ja operoimme päivittäin laajan kumppaniverkoston kanssa. Tiedon pitää liikkua jokaisessa vaiheessa mahdollisimman sujuvasti ja mahdollisimman reaaliaikaisesti. Olemme toteuttaneet yhdessä Enfon kanssa tähän mennessä kymmeniä integraatiota. Nyt tieto kulkee sujuvasti suoraan kaikille kunkin palveluketjun toimijoille, kertoo Savon Voiman kehitys- ja tietohallintopäällikkö Markku Rissanen.  

Tavoitteena tiedon täysimääräinen hyödyntäminen

Savon Voima ja Enfo ovat rakentaneet nykyisenkaltaisen palvelukonseptin osissa. Sykäyksen liikkeellelähtöön toi liiketoimintaympäristön muuttuminen.

- Tietovarastomme olivat pikkuhiljaa hajautuneet kuten hämähäkinverkko. Tämä olisi aiheuttanut manuaalista tiedonsiirtoa monien operaatioiden osalta ja vaikeuttanut jo tehtyjen ratkaisujen hyödyntämistä uusien pohjana. Halusimme mahdollisimman hallitun kokonaisuuden, jossa tietopääoma on meidän, eikä järjestelmän tuottaneiden tahojen hallussa, kuvaa Rissanen.

Tunnistettua haastetta lähdettiin ratkaisemaan vuonna 2010 ottamalla käyttöön ensimmäisten joukossa pilvipalveluna toimiva integraatiomalli.

- Harkittu kokonaissuunnitelma on mahdollistanut sen, ettei Savon Voiman ole missään vaiheessa tarvinnut tehdä kalliita lisenssi- tai koneinvestointeja. Me Enfossa hoidamme infrastruktuurin kehittämisen ja ylläpidon. Savon Voimassa on näin voitu keskittyä kaikkein olennaisimpaan, eli uusien palvelumallien kehittämiseen, kertoo Enfon integraatioarkkitehti Janne Nieminen. 

Savon Voima

Integraatiopalvelu on digitalisaation hermoverkosto

Integraattori ei kilpaile järjestelmätoimittajien kanssa, vaan toimii näiden välissä ne yhteen liittävänä toimijana, joka ymmärtää jokaisesta järjestelmästä tulevan tiedon tarkoituksen ja arvon liiketoiminnalle.  Enfolla on myös paljon osaamista energiayhtiöistä ja se ymmärtää siksi liiketoiminnan kulmakivet.

-Integraatiopalvelu on palvelua isolla p:llä. Enfon kanssa tehty integraatiopalvelu on enemmänkin palvelukonsepti eikä vain ”tekniikkakonsepti”. Enfo on mieluisa kumppani, koska tiedonhallinnasta osataan kysyä liiketoiminnan kannalta oikeita kysymyksiä: mistä tietoa tulee ja missä se liikkuu, mitä sille pitäisi tehdä. Ennen eri järjestelmätoimittajien välillä oli musta aukko, eikä ollut selvää, mikä oli kenenkin vastuulla. Nyt on tullut yksi hermoratojen hoitaja mukaan, kuvaa Rissanen Enfon roolia.

Integraation liiketoiminnalle tuoma arvo ei ole vain sujuva tiedonkulku. Se mahdollistaa myös uudenlaisten palveluiden luomisen.

- Meille tärkeintä on integraatioiden kautta avautuva mahdollisuus palvelukyvyn parantamiseen. Nykyään kuluttaja-asiakkaamme voivat tarkkailla helposti omaa sähkönkulutustaan verkossa. Ilman Enfon asiantuntemusta palvelukyvyn rakentaminen olisi ollut paljon monimutkaisempaa. Jatkamme digitaalisten palveluketjujen luomista yhdessä Enfon kanssa, päättää Rissanen.

Savon Voimaan kuuluu emoyhtiön lisäksi sähköverkkopalveluita tarjoava Savon Voima Verkko Oy, ja energia-alan investointeihin erikoistunut Savon Voima Salkunhallinta Oy. Savon Voiman liiketoiminta-alueisiin kuuluvat mm. sähkönjakelu, sähkönmyynti, sähköntuotanto ja alueellinen lämmitys. Savon Voimalla työskentelee noin 180 energia-alan ammattilaista, joiden lisäksi työllistämme yhteistyökumppaneidemme henkilöstöä vuosittain noin 350 henkilötyövuoden edestä. www.savonvoima.fi

MUUT osaamisalueet ja tarjoomat