Eeva Rasi - Enfo

Uratarinoita huhtikuuta 04, 2017

Tehokkuutta tietoviidakkoon ohjelmistokehityksen opeilla

Tuore enfolainen Eeva Rasi kertoo, miltä datamaailma näyttää ohjelmistoammattilaisen silmin.

”Taustani on tekninen ja olen toiminut pitkään ohjelmistokehittäjänä ja -arkkitehtina. Ketterät menetelmät ovat lähellä sydäntäni ja ammennan oppeja myös Lean-filosofiasta ja DevOps-maailmasta. Olen päässyt hyödyntämään kiinnostuksen kohteitani monipuolisesti erityisesti miettiessäni uusia palveluja ja tapoja tehdä töitä”, Enfon Data & Analytics -yksikön konsultti Eeva Rasi kertoo. 

Eeva aloitti työt Enfolla tammikuussa 2017. Hän tuli taloon Fujitsulta, jossa työskenteli ohjelmistokehityksen parissa, tuotantopäällikkönä ja Lean-konsulttina. Nyt hän on osa 8 hengen Master Data Management & Advisor -tiimiä. Tietovarastointi on Eevalle suhteellisen tuore tuttavuus, mutta onneksi osaaminen kehittyy huimaa vauhtia Enfon tietomallinnus- ja ETL-gurujen opissa.

”Parasta työssäni on uuden oppiminen, monipuolisuus ja vaihtelevuus. Työtä pystyy muokkaamaan omien kiinnostuskohteiden mukaan”, Eeva sanoo.

SAFe, Scrum ja Kanban – ketteristä menetelmistä löytyy mistä valita. Ohjelmistokehitys on kokenut melkoisen mullistuksen viimeisten vuosikymmenten aikana. Ketterät menetelmät pyrkivät ratkaisemaan perinteisen vesiputousmallin haasteita. Projektin alussa tiedetään harvoin, mitä ominaisuuksia valmiiseen tuotteeseen tarvitaan. Muuttuvat vaatimukset aiheuttavat paljon työtä ja kustannuksia. On tehokkaampaan rakentaa pieniä toimivia kokonaisuuksia tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. 

Viimeisimpinä tulokkaana ketterien menetelmien rintamalle on rynnistänyt DevOps-toimintamalli, joka pyrkii häivyttämään sovelluskehittäjien ja järjestelmäasiantuntijoiden välistä kuilua. Infran hallinnasta tulee osa sovelluskehitystä, kun sovellusten testaus, päivittäminen ja asentaminen automatisoidaan. Virtualisointi ja pilvipalvelut mahdollistavat joustavat resurssit, nappia painamalla voidaan tilata palvelimelle lisää resursseja tai pystyttää kokonaan uusi ympäristö. Myös ympäristöjen valvonta voidaan automatisoida.


”Avoin kommunikaatio, palaute, jatkuva parantaminen ja oppiminen ovat ketterien menetelmien kulmakiviä. Näen ketteryyden ennen kaikkia asenteena. DevOps-tietovarasto saattaa olla vielä utopiaa, mutta voimme aloittaa pienin askelin, vaikka automatisoimalla alkuun tietovarastojen testauksen.” Eeva toteaa.

Oikeaa tietoa, oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa

Digitalisaatio myllää myös tietovarastojen toimintalogiikkaa. Pirstaleisesta tiedosta on vaikea vetää johtopäätöksiä. Hyvin rakennettu tietovarasto tarjoaa kivijalan, jonka päälle voidaan rakentaa liiketoiminnan tarpeita vastaavia ratkaisuja. Päätöksen teon tueksi tarvitaan oikeaa tietoa, oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa. Perinteinen raportointi perustuu historian esittämiseen, vaikka katse pitäisi suunnata jo tulevaan.

”Minua kiinnostaa erityisesti tilastotieteen menetelmien hyödyntäminen tiedon analysoinnissa ja ennustamisessa. Tuorein tuttavuuteni tällä alueella on tilastotieteilijöiden tarpeisiin kehitetty ohjelmointikieli R. Se on ehkä parasta mitä tiedän tällä hetkellä. R tarjoaa huikeat työkalut tiedon analysointiin, visualisointiin, ennustamiseen ja oikeastaan lähes mihin vain”, Eeva kertoo.

Mihinkäs koodari raidoistaan pääsisi.