Janne Nieminen

Uratarinoita kesäkuuta 07, 2017

Enfossa integraatio-osaajat työskentelevät Euroopan parhaiden lahjakkuuksien kanssa

Asiakkaan tarpeen määrittely, integraatioratkaisun suunnittelu, toteutus ja ylläpito ovat integraatioammattilaisten arkipäivää niin Enfossa kuin muuallakin.

Enfon integraatioarkkitehti Janne Nieminen on työskennellyt Enfossa integraatioiden parissa jo 10 vuotta ja ollut mukana perustamassa Suomeen integraatiotiimiä tiiviissä yhteistyössä ruotsalaisten kanssa.

”Tehtäväkenttäni on laaja ja toimin erilaisissa rooleissa integraatioiden parissa. Konsultoivassa roolissa työskennellessä pitää pysyä jatkuvasti kärryillä tekniikan kehityksestä ja toimialan uusimmista muutoksista. Olen enemmän tai vähemmän mukana kaikessa, mitä Enfon integraatiopalvelujen tarjoomaan kuuluu, mutta pääasiassa keskityn asiakastyöhön ja uusien ratkaisujen kehittämiseen”, Janne kertoo.

Tietohallintojohtajien ja -päälliköiden kanssa keskustellessa täytyy osata puhua heidän kieltään ylätasolla, mutta kuitenkin esittää asiat tarpeeksi teknisesti ja yksityiskohtaisesti, jotta asiakas tietää, mitä ratkaisuja yritys tarvitsee ja ostaa Enfolta.

Hyviä osaajia tarvitaan aina

Integraatio-osaajien kysyntä on kasvanut räjähdyksenomaisesti digitalisaation myötä. Yritykset integroivat järjestelmiään ja korvaavat jo olemassa olevia ratkaisujaan ja sovelluksiaan pilvipalveluilla.

”Hyvän integraatio-osaajan tunnusmerkkejä ovat muun muassa aito kiinnostus teknologiaa ja uusia työtapoja kohtaan. Integraatioratkaisut ovat kuin iso työkalulaatikko, jota voi hyödyntää ja valita oikeat työkalut aina asiakkaan tarpeiden mukaan” Janne kuvailee.

Henkilö, joka on motivoitunut ja haluaa edetä urallaan vauhdikkaasti, soveltuu mainiosti Enfolle integraatio-osaajaksi.
Enfon Suomen-tiimissä integraatioiden parissa työskentelee yhteensä 6 henkilöä. Ruotsissa heitä on noin 250. Enfossa integraatioiden parissa työskentelevien henkilöiden kollegoina on Euroopan parhaita ammattilaisia.

Ruotsissa Enfossa työskentelee integraation huippuosaajia, jotka ovat saaneet tunnustusta muun muassa IBM:ltä ja Microsoftilta. Suomeen tarvittaisiin lahjakkuuksia, joilla on osaamista sekä kehitys- että ylläpitotyöstä.

Tekoäly osana integraatiotyötä?

Jannen mukaan integraatiot eivät tule vähenemään lähivuosina, koska yritykset uusivat säännöllisesti järjestelmiään. Integraatiotyökalujen kehittyminen ja yleistyminen mahdollistavat yksinkertaisten integraatioiden tekemisen laajemmalle joukolle it-alan osaajia. Yksinkertaiset työt voidaan jatkossa hoitaa yrityksissä itse, ja antaa haastavammat tehtävät integraatioiden ammattilaisille.

Tekoälyä voidaan mitä todennäköisimmin hyödyntää tulevaisuudessa pilvi-integraatioiden toteuttamisessa. Tekoäly voi esimerkiksi ehdottaa työtapaa integraation toteuttamiseen perustuen siihen, miten samankaltaisia integraatioita on aiemmin tehty.

”Päätöksenteon ja kehittämistyön tukena tekoäly on mainio elementti, mutta tähän on vielä matkaa”, Janne kiteyttää.