Skip to main content

Kuva

Image

Person using Laptop
Blogi

Lehmien internet

Sisältökappaleet

Text

Loppuivatko ideat uusiksi palveluiksi? Ei hätää! Esittelemme tässä 12 esimerkkiä siitä, kuinka valmistusteollisuus on hyödyntänyt esineiden internetiä parempien, älykkäämpien ja turvallisempien tuotteiden valmistuksessa.

 

Verkkoon on pian liitetty jo 20 miljardia tuotetta. Vuonna 2025 määrän arvellaan olevan jopa käsittämättömät 80 miljardia! Toisin sanoen: jos haluat liiketoiminnastasi parempaa ja älykkäämpää, sinun on välttämätöntä kiinnostua tästä uudesta mahdollisuuksien valtamerestä. On aika pohtia, kuinka juuri te pystytte kehittämään asiakaspalveluanne, luomaan uusia palveluita tai parantamaan kilpailukykyänne. Heräsikö uteliaisuutesi? Hyppää kyytiin – tässä muutamia esimerkkejä pohdinnan tueksi. 

12 esimerkkiä siitä, kuinka esineiden internetiä (IoT) hyödynnetään nykyään valmistusteollisuudessa eri puolilla maailmaa

Lehmien internet – seuraa lehmääsi reaaliaikaisesti

Skottilainen startup-yritys Silent Herdsman on kehittänyt erityisen kaulurin, jonka avulla maanviljelijät voivat valvoa eläinten terveyttä. Kun lehmille laitetaan kauluri, jonka anturi seuraa eläimen vointia, sen tuottaman maidon määrää sekä vasikoimisaikaa, karjankasvattaja pystyy ajoissa havaitsemaan mahdolliset ongelmat. Nämä tiedot lähetetään kannettavaan tietokoneeseen, älypuhelimeen tai tablettiin, jotta viljelijä voi analysoida niitä. Fiksua! 

"Eläinten terveydentilaa seuraamalla maanviljelijät pystyvät havaitsemaan ongelmat varhain, parantamaan eläinten hedelmällisyyttä ja tehostamaan maanviljelyä."

Husqvarna Battery Box – oksasakset on demand

Husqvarna aikoo touko- ja lokakuun välillä testata uutta Husqvarna Battery Box -konseptiaan. Ratkaisun ideana on, että läntisen Tukholman asukkaat voivat käyttää yhdessä akkukäyttöisiä puutarhatyövälineitä. Tämä on yksi niistä lukuisista hankkeista, joissa Husqvarna yhdistää innovaatioita ja kestävää kehitystä. 

TweetPee – hämmentyneille vanhemmille

Huggies-yhtiö käyttää teknologiaa, jonka avulla on helpompi tietää, milloin vaippa pitää vaihtaa. Lapsen vaipassa olevan sinisen muovinapin anturit tunnistavat vaipan kastumisen ja lähettävät viestin äidille tai isälle. Sovelluksen kautta vanhemmat pysyvät selvillä siitä, kuinka paljon vaippoja on vielä jäljellä. 

Älykkäät t-paidat – nosta harjoittelusi uudelle tasolle 

Ralph Lauren on yhteistyössä montrealilaisen startup-yrityksen OmSignalin kanssa asentanut anturit t-paitaan. Anturien avulla voidaan mitata askelmäärää, sydämen lyöntitiheyttä, hengitystä ja lihasten kuormitusta. Sovellus saa sähköisten signaalien kautta tietoa siitä, mitä lihaksia käytät ja miten niitä rasitat. Voit tarkistaa tilanteen reaaliaikaisesti puhelimestasi, jotta et rasita lihaksiasi liikaa ja vältät vammat. 

Cat Connect – kun haluat saada syvällisempää tietoa

Caterpillar lanseerasi vuonna 2017 uuden Cat Connect -palvelun, jonka avulla asiakas pystyy seuraamaan laitteiden tilaa reaaliajassa. Maarakennusyrityksen johto pystyy uuden palvelun avulla seuraamaan konekantaansa ja saamaan tietoa muun muassa koneiden suorituskyvystä ja kulumisesta sekä havainnoimaan käyttötrendejä ja -malleja. Tiedon pohjalta voidaan tehdä päätöksiä, jotta koneita käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Cat Connectin lennokilla eri dronella voi myös ottaa korkealaatuisia ilmakuvia työmaasta, jolloin voidaan etukäteen määrittää tarvittavat resurssit ja säädöt.

Ericsson Maritime ICT – valvoo tavaroita koko matkan ajan

Ericsson Maritime ICT rakentaa alusten, satamien ja terminaalien infrastruktuuria. Se on jo jonkin aikaa varustanut aluksensa riskialttiiden lastien paikannuspalveluilla sekä nopeuden ja lämpötilan seurantalaitteilla, joista saadaan tiedot ohjaustaululle reaaliajassa. Tietoa voidaan jakaa muille tavaraa rahtaaville yhtiöille, jolloin toimitusten tilaa voidaan seurata tuotannosta toimitukseen asti.

Rolls-Royce – luultavasti maailman älykkäimmät moottorit

Microsoft ja Rolls-Royce luovat yhteistyössä Rolls-Roycen älykkäitä moottoreita ja tarjoavat "edistyksellistä operatiivista älyä lentoyhtiöille". Rolls-Royce integroi toisiinsa Microsoft Azure IoT Suiten ja oman Cortana Intelligence Suitensa kerätäkseen tietoa lentotoiminnasta, polttoaineen kulutuksesta ja huoltojen suunnittelusta. Rolls-Royce on aiemmin investoinut suihkumoottoriantureihin saadakseen reaaliaikaista tietoa ja voidakseen raportoida moottorien tilasta. Hienoa yhteistyötä!

Virgin Atlantic – lentokone, jonka jokainen osa on yhteydessä verkkoon

Virgin Atlantic on investoinut esineiden internetiin yhdistämällä Boeing 787 -lentueen ja sen IoT-yksiköihin ja -antureihin liitetyt lastiyksiköt. Jokainen järjestelmään liitetty lentokone tuottaa yli teratavun verran dataa lentoa kohden. Lähes jokainen lentokoneen osa aina moottoreista siivekkeisiin ja laskutelineisiin on kytketty internetiin. Näin ollen mekaanisista ongelmista voidaan raportoida jo ennen niiden ilmenemistä. 

Mekaanisista ongelmista voidaan raportoida jo ennen niiden ilmenemistä.
 

Author

David Bulman

Author's title

IT-päällikkö, Virgin Atlantic

Text

Aviva Insurance – enemmän kuin pelkkiä vakuutuksia

Brittiläinen vakuutusyhtiö Aviva on päättänyt kehittää digitaalisia palveluitaan yhteistyössä pienen startup-yhtiön kanssa sen sijaan, että se olisi kehittänyt tarvittavan tekniikan itse. Yritys on muun muassa kehittänyt älykkäitä kameroita, joita sen asiakkaat voivat asentaa koteihinsa. Kaikki tämä siksi, että asiakkaat voisivat entistä paremmin luottaa Avivaan palveluntoimittajanaan. Tätä on asiakaslähtöisyys! 

Daimler – raskassarjalaisesta entistä turvallisempi  

Saksalainen autonvalmistaja Daimler käyttää esineiden internetiä tehdäkseen autoistaan turvallisempia ja tehokkaampia. Esineiden internetin avulla Daimler automatisoi turvallisuusprosesseja ajoneuvon liikkuessa. Esimerkiksi Daimlerin kuorma-autoissa on jo etäisyysvalvonta, stop-and-go-, hätäjarru- ja kaista-avustin sekä 3D-kartat. Tämä kaikki auttaa kuorma-autoja pysymään turvallisen välimatkan päässä henkilöautoista ja muista tiellä liikkuvista ajoneuvoista. Yhtiö on lisäksi kehittänyt stereokameroita ja tutka-antureita, jotka parantavat kuljettajan vasteaikoja.

British Gas – säätää kotisi "lomatilaan"

British Gas kohottaa IoT-profiiliaan jo vakiintuneella Hive-palvelulla, jonka älykäs mittari ohjaa asuntosi lämmitystä ja lämpimän veden käyttöä etänä. Asunnonomistaja pystyy siirtämään asuntonsa lomatilaan, kun älykäs energiankäyttö integroidaan samalle useita yksiköitä yhdistävälle alustalle. 

John Deere – maksimoi maanviljelijöiden saaman tuoton

Maatalous-, rakennus- ja metsäteollisuudelle laitteita valmistava John Deere valvoo suuren tietovarannon ja esineiden internetin avulla maaperän kosteutta, jotta maanviljelijät pystyvät kastelemaan peltojaan sopivassa määrin. Data tuo maanviljelijöille parempaa satoa, koska he pystyvät tarkkailemaan maaperän laatua ja sitä, milloin kastelua tarvitaan. Tämä johtaa luonnollisesti pienempiin käyttökustannuksiin ja parempaan tuottavuuteen. 

Lähde

Esineiden internet (Internet of Things, IoT)

Esineiden internet (IoT) tarkoittaa arkisia käyttöesineitä kuten esimerkiksi kodinkoneita, vaatteita ja asusteita, mutta myös koneita, ajoneuvoja ja rakennuksia, joihin on asennettu elektronisia osia kuten antureita ja tietokoneita ja jotka on liitetty verkkoon. Esineet voidaan näin yhdistää toisiinsa joko fyysisesti tai langattoman verkon kautta, jolloin niiden välillä voidaan siirtää tietoa. 

 
Niklas Thulin, Digital Evangelist

Jaa