Skip to main content

Kuva

IT-services Enfo
Blogi

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly - lyömätön yhdistelmä poikkeusoloissa ja rutiinitehtävissä

Sisältökappaleet

RPA Marko Ikäheimo

Text

Kun käsiparit loppuvat kesken, avuksi rientävät ohjelmistorobotti ja tekoäly. Tekoälyn avustuksella robotti pystyy hoitamaan sellaisiakin tehtäviä, joihin normaalisti tarvittaisiin ihmistä. Resursseja ja rahaa säästyy, ja tehokaksikko voi auttaa myös asiakaskokemuksen parantamisessa.

Ohjelmistorobotti suoriutuu yksinkertaisista, toistoa vaativista asioista. Se voi auttaa ihmistä esimerkiksi alv-tarkastuksissa tai vaikkapa raportointiin liittyvissä tehtävissä. Se ei kuitenkaan suoriudu esimerkiksi tiedon luokittelusta, siinä missä tekoälyä voi opettaa tunnistamaan avainsanoja tai kuvia sekä tekemään luokittelua tällä perusteella. Robotti tarvitsee tekoälyn apua esimerkiksi ostolaskujen käsittelyssä: tekoälylle voidaan opettaa tiliöintiä ostajan viite- ja toimittajatietoihin pohjautuen. Robotti pystyy tekoälyltä saamiensa tiliöintitietojen pohjalta tekemään työn loppuun ja tarvittaessa automaattisesti hyväksymään ostolaskun voimassa olevaan hankintasopimukseen perustuvana.

Meillä Enfossa tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään muun muassa asiakaspalvelussa, johon tulee paljon palvelupyyntöjä ja häiriöilmoituksia sähköpostilla. Tekoäly luokittelee sähköpostin perusteella esimerkiksi, mikä asiakas on kyseessä, kuinka korkea prioriteetti viestille annetaan ja mitä asiakkaan tilaus koskee. Tämän luokittelun pohjalta robotti pystyy kohdistamaan tehtävät oikeille asiantuntijaryhmille tai suorittamaan itsenäisesti rutiinitehtäviä, kuten avaamaan puhelinliittymiä. Olemme laskeneet, että säästämme ratkaisun avulla useita henkilötyövuosia, ja toisaalta työntekijät voivat keskittyä olennaiseen eli asiakkaiden palvelemiseen.

Lue lisää: RPA pitää datan virheettömänä ja säästää työaikaa – ohjelmistorobotti Pena on pidetty työkaveri Hartelassa

Ohjelmistorobottia voidaan hyödyntää vakiintuneiden rutiinitehtävien lisäksi myös poikkeusoloissa ja projekteissa, jolloin se auttaa reagoimaan liiketoiminnan muutoksiin ja tarpeisiin nopeasti. Koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa muun muassa Finnair on kertonut automatisoineensa korvaushakemusten käsittelyä ja ainakin Helsingin kaupungilla on suunnitteilla automatisoida työvaihe, jossa koronatestin tulokset lähetetään potilaille. Kummassakin tapauksessa prosessi nopeutuu huomattavasti, asiakaskokemus paranee ja työaikaa säästyy muihin tehtäviin.

Asiakaskokemus lentoon – robotti pitää tiedot ajan tasalla

Perinteisempien taloushallinnon ja HR:n rutiinitehtävien lisäksi robotti on kätevä apuri esimerkiksi verkkokaupassa. Se pystyy näppärästi päivittämään tietoja eri järjestelmien välillä, jolloin tiedot pysyvät paremmin ajan tasalla. Asiakkaalle saattaa olla iso pettymys, kun tuotetta on verkkokaupan saldojen mukaan saatavilla, vaikka se olisi oikeasti myyty loppuun. Tuttu lienee myös tilanne, jossa asiakas kävelee kivijalkamyymälään tarkistettuaan tuotteen myymäläsaatavuuden ensin verkosta – vain kuullakseen, että saldot ovat olleet pielessä eikä tuotetta olekaan enää hyllyssä.

Robotti pystyy päivittämään tietoja eri järjestelmien välillä, jolloin tiedot pysyvät paremmin ajan tasalla.

Author

Marko Ikäheimo

Author's title

Ohjelmistorobotiikan palveluiden johtaja

Text

Robotti ja tekoäly voivat myös käsitellä sähköisiä asiakaspalautteita, jolloin tekoäly luokittelee palautteen negatiiviseksi tai positiiviseksi. Tämän pohjalta asiakas voi saada palautteeseensa nopeasti automatisoidun vastauksen, jossa otetaan huomioon palautteen laatu ja kerrotaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä eikä pelkästään kiitetä annetusta palautteesta. Prosessi itsessään ei välttämättä muutu, mutta asiakaskokemus paranee.

Lataa maksuton opas: Näin talousosaston automatisointi aloitetaan

Lisäksi robotti voi auttaa käymään aktiivisesti läpi yrityksen asiakas- ja toimittajarekistereitä selvittäen, onko näiden luottoluokitus heikentynyt merkittävästi, mikä edellyttää uutta riskiarviota tai pudottamista toiseen luokkaan. Ohjelmistorobotti kykenee pitämään rekisterin tietosisällön ajan tasalla luotettavan päätöksenteon pohjaksi ja turvaksi.

Miten liikkeelle?

Lähes kaikista organisaatioista löytyy toistuvia ja toistettavia asioita – tylsiä ja manuaalisia tehtäviä, joiden tekeminen ei innosta juuri ketään. Robotiikan käyttöönottoa pohdittaessa onkin hyvä lähteä liikkeelle miettimällä yksikkökohtaisesti, mitä tällaiset tehtävät ovat ja voisiko ne ulkoistaa robotille. Ohjelmistorobotti soveltuu työhön, joka pohjautuu selkeisiin sääntöihin, toistuu esimerkiksi päivittäin tai viikoittain ja pysyy samanlaisena kerrasta toiseen. Kun robotin työtä rikastetaan tekoälyllä, sitä voidaan hyödyntää sellaisissakin tehtävissä, joissa muutoin tarvittaisiin ihmissilmiä avuksi.

On hyvä pitää mielessä, että ohjelmistorobotti pystyy myös korvaamaan integraatioita eri järjestelmien välissä, ja joissakin tapauksissa voikin olla huomattavasti ketterämpää ja kustannustehokkaampaa lähteä integraatioprojektin sijaan lähestymään asiaa robotiikan kautta. Esimerkiksi terveydenhuollossa henkilö- ja potilastietoja joudutaan usein syöttämään manuaalisesti eri järjestelmiin, mutta robotti voisi helposti synkronoida nämä tiedot järjestelmästä toiseen. Me Enfossa toteutamme projekteja sekä järjestelmäintegraatioina että ohjelmistorobotiikalla ja valitsemme toteutustavan sen mukaan, mikä sopii asiakkaan tarpeisiin ja tilanteeseen parhaiten.

Ohjelmistorobotti maksaa itsensä takaisin noin puolessa vuodessa, ja robotit saadaan nopeasti tuotantoon. Robotiikkaratkaisut voidaan toteuttaa myös avoimella lähdekoodilla – sen etuja ovat muun muassa nopeus, kustannustehokkuus sekä tietoturva. Mikäli RPA-projekti toteutetaan omin voimin, tulee talossa olla IT-asiantuntijoita, jotka osaavat tehdä ohjelmistokehitystä. Jos oma IT-osasto on pieni ja resursseja halutaan keskittää muihin asioihin, kannattaa ohjelmistorobotiikka ostaa palveluna.

Alkuun pääsee helposti pilotilla – suosittelen rohkeasti toteuttamaan yhden prosessin, josta kerättyjen kokemusten perusteella robotiikkaa voidaan organisaatiossa ottaa käyttöön laajemminkin.

Lue lisää: RPA nopeasti hyötykäyttöön – nämä 6 etua puoltavat avoimen lähdekoodin ratkaisuja

---

Marko Ikäheimo on Enfon ohjelmistorobotiikan palveluiden johtaja. Hän on toiminut yli 20 vuotta ohjelmisto- ja palvelukehityksessä sekä vastannut IT-palveluiden operatiivisesta johtamisesta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehdessä 10.9.2020.

 

Kiinnostuitko, miten voit tehostaa liiketoimintaasi ohjelmistorobotiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä? Haluatko parantaa asiakaskokemusta robotin avulla tai tarvitsetko projektissa lisäkäsiä? Lue lisää RPA-palveluistamme tai jätä meille yhteydenottopyyntö!

Jaa