Kuva

Ohjelmistorobotiikka vapautti 70 % raportointiin käytetystä työajasta: ”Nyt voin keskittyä mielekkäämpiin tehtäviin”
Sisältökappaleet
Text
Sirpa Jalola ei enää aja ja tallenna kuukausiraportteja, sillä se on manuaalista ja tylsää työtä. Kohta hän ulkoistaa kollegalleen osittain myös testaustyön, johon kollegalta kuluu noin 60 % vähemmän aikaa kuin Jalolalta. Jalolan kollega on ohjelmistorobotti, joka hoitaa yksinkertaiset rutiinityöt Jalolan puolesta. Hän voi näin keskittyä mielekkäämpiin työtehtäviin ja jättää tylsemmät hommat robotille.
Jalola työskentelee Enfolla, jossa hän tekee Enfon asiakkaalle HSL:lle muun muassa erilaisten sovellusten testaamiseen liittyvää työtä. Asiakkaalle myös tuotetaan kuukausittain noin 300 yksittäistä raporttia. Koska Enfolla on omaa osaamista ohjelmistorobotiikasta, heräsi kysymys, voisiko robotti tehdä manuaaliset, kuukaudesta toiseen samanlaisina toistuvat raportointitehtävät.
”Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen on suhteellisen yksinkertaista”, Jalola selittää. ”Käytin raportointityön automatisoinnissa ohjelmistoa, jolla nauhoitetaan eri työvaiheet, joita raportointiportaalissa tehdään. Kun nauhoitus on tehty, robotti pystyy toistamaan työvaiheet käyttäjän puolesta.”
Ohjelmistoa on Jalolan mukaan helppoa käyttää. ”Olen opiskellut vähän koodaamista, mutta oikeastaan niitä taitoja ei nauhoittamisessa tarvita. Automatisoinnissa minua auttoivat alkuvaiheessa kollegani Marko Ikäheimo ja Jere Tuppurainen, sillä robotille koodattiin automaatiota edelleen tehostava taustalogiikka, jolla työvaiheita ohjataan.”
”Tarvittaessa säädän itse robotin työtä esimerkiksi laittamalla sen lisäämään viiveitä eri vaiheisiin. Robotti on niin nopea, että raportointiportaali ei pysy sen perässä!”, Jalola naurahtaa.
Image

Minulta vapautuu nyt aikaa ajattelua ja suunnittelua vaativiin tehtäviin, joissa oikeasti tarvitaan aivotyötä.
Text
Robotti vapauttaa aikaa ajatustyölle
Raportointi vei aiemmin Jalolalta kaksi työpäivää kuukaudessa. Kun robotti on saatu täyteen vauhtiin, säästyy tästä työajasta jopa 70 prosenttia. Aluksi robotin työtä täytyy hieman valvoa ja katsoa, ettei se esimerkiksi jämähdä johonkin työvaiheeseen. Tämän jälkeen kaikki säästyneet tunnit on mahdollista käyttää mielekkäämpään ja tuottavampaan työhön.
”Jatkossa on tarkoitus laittaa robotti toimimaan ajastetusti esimerkiksi yöllä tai viikonloppuisin. Tämä vapauttaa työaikaa vielä entisestään”, Jalola kertoo.
Seuraavaksi tavoitteena on automatisoida joukkoliikennejärjestelmien testaustyötä. Jalola on jo tehnyt nauhoituksia työhönsä kuuluvista testiajoista, ja Tuppurainen on koodannut taustalle robotin käyttöä nopeuttavan toimintalogiikan. Automatisointia ei ole vielä viety testauksen osalta käytäntöön, mutta testiympäristössä tulokset ovat olleet hyviä. Robotti hoitaa kaikki testausajoissa tarvittavat klikkaukset silmänräpäyksessä ja työaikaa näyttäisi säästyvän noin 60 prosenttia.
”Välillä tulee virheilmoituksia ja henkilötyötäkin tarvitaan. Robotiikka nopeuttaa työtä kuitenkin ihan älyttömästi”, Jalola sanoo. ”Minulta vapautuu nyt aikaa ajattelua ja suunnittelua vaativiin tehtäviin, joissa oikeasti tarvitaan aivotyötä eikä pelkkää klikkailua. Myös asiakas on ollut todella kiinnostunut automatisaatiosta. He ovat kiinnostuneita hyödyntämään robottia muissakin tehtävissä.”
”Minä en pelkää, että jäisin työttömäksi, ja robotti hoitaisi kaiken. Voin nyt keskittyä itse järkevämpiin tehtäviin”, Jalola summaa.
Haluatko vapauttaa työaikaasi tuottavaan työhön? Autamme sinua optimoimaan prosessit ja ulkoistamaan rutiinisi robotille. Ohjelmistorobotiikka (RPA) on apunasi 24/7, vuoden jokaisena päivänä.