Skip to main content

Kuva

Image

default image 4
Blogi

Pilvi - yksisarvisesta työhevoseksi, osa 1

Sisältökappaleet

Image

Jani Rusanen

Text

Pilvi – mitä se oikein on? Toisille se on maaginen taruolento, joka ratkaisee kaikki ongelmat, toisille uhkakuva, joka ehkä suistaa tuhoon. Organisaatiot kipuilevat pilven kanssa edelleen – miten kaukainen, myyttinen yksisarvinen muutetaan työhevoseksi liiketoiminnalle?

 

Painetta pilven hyödyntämiseen tulee esimerkiksi automaattisen kustannussäästöilluusion sekä markkinapaineen takia - ”muut jo menee, ollaanko myöhässä?”. Koko asia voi tuntua hankalalta, ehkä suurelta osin myös sen mystifioinnin takia. Neuvoni on pilven rationalisointi – puhutaan kuitenkin edelleen vanhasta tutusta ATK:sta, vain hieman eri muodossa.

Viisi elävän elämän pilviesimerkkiä

Tässä viisi vinkkiä, kuinka yritykset – ja erityisesti niiden IT:t – ovat asiaa lähestyneet.

1. Mahdollista ja osallistu

Asiakkaamme lähti tuottamaan uusia digitaalisia palveluita ketterän kehityksen mallilla. Asiakas hyödynsi kehitystyöhön (useita) ulkoisia toimijoita ja keskittyi itse kehitystyön johtamiseen sekä hyödyn tuottamiseen liiketoiminnalle. Asiakas myös valitsi julkisen pilven hallintaan kumppanin, joka pystyy tarjoamaan arkkitehtuurillisen tuen myös ulkoisille kehittäjille.

Oppi: Tarjoa nopean toiminnan joukkoja liiketoiminnalle - joko itse tai kumppaniekosysteemin avulla. Luo toimintatapa ja kulttuuri, jossa esimerkiksi uusjärjestelmähanketta työstetään sprintteinä ja kommunikointiväylänä käytetään Slackia. Mahdollista testailu ja fail-fast-kulttuuri. Saat helpommin ohjakset käsiin, kun olet jatkuvasti tiedonjaon ytimessä ja voit ohjata tekemistä oikeaan suuntaan.

2. Sovi pelisäännöistä ja toimintamalleista

Pilvipalveluiden käyttöönotto on helppoa – niin hyvässä kuin pahassa. Monessa yrityksessä ollaan rohkeasti lähdetty testaamaan ja kehittämään ratkaisuja julkisessa pilvessä, mutta pelisääntöjä ei ole sovittu. Tämä aiheuttaa pidemmällä aikavälillä kontrollin menettämisen, ylimitoitetut tai käyttämättömät resurssit ja sen myötä kasvaneet kustannukset. Kuten työkaverini taannoin tokaisi: ”Jos pilveen rakennetuista vehkeistä ei pidä huolta, on siellä kohta ihan samanlainen sotku kuin konesalissakin – kukaan ei tiedä, mikä tuo palvelu on ja mihin sitä käytetään, eikä kukaan myöskään uskalla siihen koskea”.

Oppi: Sovi jo alkuvaiheessa pelisääntöjä pilvipalveluiden käyttöönotolle. Määrittele nimeämiskäytännöt, roolit, vastuut, pilviresurssien sijainti, merkitsemistavat ja muut käytännöt. Jos pilveen tehdään sovelluskehitystä, määrittele, missä lähdekoodia säilytetään niin, että koodi on yrityksesi hallussa. Kaiken ei tarvitse näissäkään olla kerralla valmista – pilvipalvelut kehittyvät nopeaan tahtiin, jolloin myös käytäntöjen tulee elää ja kehittyä. Tee pelisäännöt kirjalliseen muotoon ja tarvittaessa tiivistelmä ydinkohdista, joita voit hyödyntää uusien henkilöiden ja kumppaneiden kanssa.

Sovi jo alkuvaiheessa pelisääntöjä pilvipalveluiden käyttöönotolle.

Author

Jani Rusanen

Author's title

VP Solution Architecture

Text

3. Pikavoitot edellä – kerää kokemusta ja tuota arvoa

Asiakkaamme ei ollut vielä ottanut sitä ensimmäistä pilviaskelta, ja uudet järjestelmät toteutettiin perinteiseen malliin palvelintilausten kautta. He olivat ottamassa käyttöön erästä uutta web-pohjaista ratkaisua,ja tässä yhteydessä asiakas itsekin mietti, voisiko julkinen pilvi olla vaihtoehto. Kun totesimme ratkaisun olevan varsin helppo toteuttaa serverless-ratkaisuna, lähdimme rakentamaan sitä yhdessä asiakkaan ja heidän sovellustoimittajansa kanssa. Tässä yhteydessä julkinen pilvi oli uusi asia myös sovellustoimittajalle, mutta hyvässä yhteistyössä saimme ratkaisun toteutettua halutun muotoisena. Asiakas otti siis tässä yhteydessä askeleen kohti modernia IT:tä, eikä se ollutkaan mitään mystiikkaa.

Oppi: Jos organisaatiosi on vasta alkuvaiheessa julkisen pilven palveluiden suhteen, on ensimmäisten askelien ottaminen se kivuliain osa. Massiivisten pilviprojektien käynnistäminen – saati niiden myyminen yrityksen johdolle – ilman omia kokemuksia julkisesta pilvestä voi olla hankalaa. Löydä siis nopeita voittoja, joilla voit tuottaa välitöntä arvoa samalla, kun keräät kokemusta itsellesi tai tiimillesi.

4. Suunnittele transformaatiota etukäteen

Kun otat näin ensimmäiset askeleesi kohti pilveä, voit lähteä suunnittelemaan laajempaa kuvaa - liiketoimintajärjestelmäsi ovat eri elinkaaren vaiheissa, kuten myös niitä pyörittävä infrastruktuuri. Ota siis ajatusmalliksi modernisoida järjestelmät joko järjestelmän tai infrastruktuurin elinkaaren mukaisesti. Hyödynnä jo valmiita kokemuksia ”pikavoitoista”, kun suunnittelet järjestelmän transformointia pilveen.

Oppi: Suunnittele jo valmiiksi – edes ajatustasolla – missä järjestyksessä transformaatiota pilveen kannattaa tehdä. Samalla voit optimoida projektien kokoa sulkemalla elinkaaren loppua lähestyvät järjestelmät projektien piiristä ja vältät tuhlaamasta rahaa poistuvan järjestelmän transformaatioon. Jos järjestelmäkarttasi ei ole aivan ajan tasalla, käytä kumppania sen kartoittamiseen sekä sovellus- että infrastruktuurinäkökulmasta saattaaksesi itsesi ajan tasalle ja helpottaaksesi suunnitelmallista ja taloudellisesti järkevää pilvisiirtymää. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla ja mammutin voi pilkkoa helpommin hallittaviin osiin.

5. Muista, että myös Office 365 ja G Suite ovat julkisia pilvipalveluita

Keskustelin taannoin erään asiakkaamme kanssa pilvestä ja sinne siirtymisestä. Asiakas oli hieman huolissaan heidän omasta etenemisestään, kun yhtään pilviprojektia ei ollut tehty. Kysyin: ”Mutta ettekös te käytä O365:ttä?”, johon asiakas ihmeissään nyökkäsi ja pystyin toteamaan: ”No hyvä, tehän olette siis jo pilvipalveluiden käyttäjiä!”.

Oppi: Puristit saattavat vähätellä loppukäyttäjäpalveluita, mutta ne ovat eräitä parhaista ”pilvitransformaatiotarinoista”. Palveluiden (kuten sähköposti ja muut kollaboraatiotyökalut) käyttöä hankitaan käyttäjäpohjaisella ostomallilla ilman tarvetta omalle infrastruktuurille, mikä vapauttaa käsiä infrastruktuurin pyörittämisestä palveluiden tuottamiseen – eikö tämä olekin toivottu suunta?

Valjasta siis pilvipalvelut osaksi päivittäistä elämää – ei kiitolaukalla, vaan määrätietoisella käynnillä. Saat selkeää etenemistä silti pitäen kiinni ohjaksista. Muista myös, ettei pilvi ole mystinen taikaeläin vaan ihan normaalia IT:tä. Jos kaipaat apuja, löytyy useita yrityksiä joiden kanssa pilvimatkaa voi käydä yhdessä – noin esimerkkinä Enfo.

Lisäksi toivon toki teidän ottavan rohkeasti yhteyttä minuun, jos nämä ajatukset herättivät mielenkiintoa ja haluatte sparrata oman tilanteenne kanssa. Olen myös Tivin järjestämässä CIO 2019 -tapahtumassa 9.5.2019 Enfon ständilla ja olen enemmän kuin mielissäni, jos tulette rohkeasti keskustelemaan näistä asioista minun kanssani!

Blogin kakkososassa jatkan samaa teemaa – mitä pilvi oikeasti on - ja lisäksi haastan sinut ja yrityksesi tekoihin.
 

Jani Rusanen, VP Solution Architecture, on työskennellyt jatkuvien IT-palvelujen parissa Enfolla 10 vuotta. Viimeiset pari vuotta hän on keskittynyt pilvipalveluiden ja -ratkaisujen tuottamiseen asiakkaille - ei teknisten logojen kautta vaan liiketoimintahyöty edellä.

Teksti on alunperin julkaistu Tivin verkosivuilla

Jaa