Skip to main content

Kuva

Integration services meeting Enfo
Blogi

RPA nopeasti hyötykäyttöön – nämä 6 etua puoltavat avoimen lähdekoodin ratkaisuja

Sisältökappaleet

Text

Ohjelmistorobotiikan tuotteita on tarjolla tänä päivänä kymmeniä ja uutta tarjontaa syntyy koko ajan lisää. Kaupallisen tuotetarjonnan rinnalle on vuosien varrella kehittynyt todella varteenotettavia avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen automaatioratkaisujen kehityksessä tuo merkittäviä hyötyjä, kun se valjastetaan oikein liiketoiminnan käyttöön.

1. Nopeus

Yksi merkittävimmistä avoimen lähdekoodin eduista on nopeus. Voit hyödyntää eri yhteisöjen valmiiksi kehittämiä ratkaisuja ja kokeilla nopeasti, ratkaisevatko ne liiketoimintahaasteesi. Ratkaisut alkavat tuottamaan arvoa nopeasti, etkä joudu tuhlaamaan aikaasi myöskään ohjelmistolisenssien metsästykseen. Voit keskittyä itse prosessiin ja sen automatisointiin.

2. Joustavuus ja ketteryys

IT:n on pohjimmiltaan tarjottava joustavuutta ja ketteryyttä liiketoiminnalle. Jos et kykene tähän, jäät kilpailijoiden jalkoihin. Avoimen lähdekoodin ratkaisuissa et lukittaudu tietyn toimittajan valmiiseen tuotteeseen, joka ei mahdollisesti tulevaisuudessa tarjoa tarvitsemiasi toiminteita ja ominaisuuksia. Sen sijaan, että jäisit odottamaan näitä uusia ominaisuuksia toimittajalta, voit kehittää niitä itse.

3. Kustannustehokkuus

Avoimeen lähdekoodiin perustuvat RPA-toteutukset ovat usein edullisempia kuin lisensoidut, suljetut ratkaisut. Sinun ei tarvitse käyttää aikaasi lisensoinnin eri koukeroiden selvittämiseen eikä niiden aiheuttamaan lisenssien yli- tai alioptimointiin tai pahimmillaan lisenssien väärinkäyttöön. Näin saattaa usein tapahtua, kun siirrytään palvelinpohjaisista ohjelmistoroboteista ketteriin pilvipohjaisiin, konteissa ajettaviin ratkaisuihin. Samaa lisenssiä ei voida enää välttämättä käyttää virtuaalisilla alustoilla. 

4. Mahdollisuus aloittaa pienestä

Avoimen lähdekoodin roboteilla voit aloittaa nopeasti yhteisöversioiden avulla ja siirtyä tarvittaessa kaupallisesti tuettuun ratkaisuun, kun liiketoiminnan vaatimukset kasvavat ajan myötä. Alkuinvestoinnit ovat pienet ja vältyt turhilta maksuilta kehitysvaiheessa.
 

Lue lisää: RPA pitää datan virheettömänä ja säästää työaikaa – ohjelmistorobotti Pena on pidetty työkaveri Hartelassa

Image

RPA Marko Ikäheimo

Avoimen lähdekoodin ratkaisuissa et lukittaudu tietyn toimittajan valmiiseen tuotteeseen, joka ei mahdollisesti tulevaisuudessa tarjoa tarvitsemiasi toiminteita ja ominaisuuksia.

Author

Marko Ikäheimo

Author's title

Ohjelmistorobotiikan palveluiden johtaja

Text

5. Jaettu ylläpitokustannus

Avoimen lähdekoodin projekteissa ohjelmiston kehitys ja ylläpito ovat yhteisesti jaettuja, jolloin myös kustannukset jakautuvat kaikille. Muillakin yrityksillä on varmasti samanlaisia intressejä ja tarpeita kehittää asioita haluttuun suuntaan.

6. Tietoturva

Ei kannata myöskään unohtaa, että avoimen lähdekoodin ratkaisuissa pystymme ohjelmallisesti havainnoimaan ohjelmistohaavoittuvuuksia. Tämä mahdollistaa sekä nopean reagoinnin että pikaiset korjaukset ja päivitykset – sen sijaan, että emme välttämättä edes huomaisi haavoittuvuutta ja joutuisimme odottamaan toimittajan tekemiä korjauksia. 

Lataa opas: Näin talousosaston automatisointi aloitetaan

Yksi eniten käytetyistä avoimeen lähdekoodin perustuvista ohjelmistorobotiikan projekteista on Robot Framework, joka on Nokialla aikanaan testausautomaatioon kehitetty alusta. Projektin takana on merkittävä yhteisö, joka aktiivisesti kehittää uusia toiminnallisuuksia, valmiita komponentteja ja integraatioita eri järjestelmille ja alustoille, mukaan lukien merkittävät liiketoimintajärjestelmät kuten SAP.

Riippumatta siitä, mitä ratkaisuja ohjelmistorobotiikassa päätetään käyttää, itse automaatioiden kehittäminen kannattaa suunnitella hyvin. Jotta kehitystyö ei valu hukkaan tulevaisuuden tarpeiden ja prosessien uudistamisen myötä, tarvitaan taustatyötä prosessien nyky- ja tavoitetilojen kuvaamisessa sekä toteutusten dokumentoinnissa. 

Samoin systemaattinen suunnittelu ja modulaarinen arkkitehtuuri uusiokäytettävistä komponenteista korostuu, jotta ohjelmistorobotiikan kehitystä saadaan nopeutettua huomattavasti yrityksen seuraavissa automaatioprojekteissa.

Ohjelmistorobotiikka on tällä hetkellä kuuma puheenaihe, ja osalla yrityksistä robotit ovat olleet käytössä jo jonkin aikaa. Osa yrityksistä puolestaan on odottelevalla kannalla ja miettii, miten hyödyntää ja parhaiten valjastaa uusi teknologia oman liiketoiminnan tarpeisiin. Kun aloitat uusia ohjelmistorobotiikan hankkeita, suosittelen miettimään tarkkaan, mitkä tekijät ovat sinulle ja yrityksellesi tärkeitä. Nopeus, joustavuus vaiko kenties ratkaisuille saatavat tukipalvelut? Kustannustehokkuus RPA-projekteissa toteutuu aina ajan kanssa ja tyypillisesti projektit maksavat itsensä takaisin alle kuudessa kuukaudessa.

Marko Ikäheimo on Enfon ohjelmistorobotiikan palveluiden johtaja. Hän on toiminut yli 20 vuotta ohjelmisto- ja palvelukehityksessä sekä vastannut IT-palveluiden operatiivisesta johtamisesta.

Kiinnostuitko, miten voisit tehostaa liiketoimintaasi ohjelmistorobotiikan avulla ja lähteä nopeasti liikkeelle avoimen lähdekoodin ratkaisulla? Lue lisää palveluistamme tai jätä meille yhteydenottopyyntö!

Jaa