Skip to main content

Kuva

Applications meeting Enfo
Blogi

Tyhjät naisten vessat – eli miksi ICT-ala tarvitsee lisää naisia

Sisältökappaleet

Text

Tämä on harvinainen tunne: kävelet naistenhuoneeseen ilman jonottamista, kun samaan aikaan miesten puolelle kiemurtelee pitkä jono. Todellisuus on edelleenkin tällainen monissa ICT-alan tapahtumissa, joissa yleisö on pitkään ollut varsin miesvaltaista. 

Ystävänpäivänä Katajanokalla asetelma oli täysin päinvastainen – miestenhuoneetkin oli varattu naisten käyttöön, kun 500 innokasta mimmiä kokoontui päiväksi hakemaan inspiraatiota ja kuulemaan lisää mahdollisuuksista työskennellä ohjelmistokehityksen parissa. Mimmit koodaa -ohjelman tavoitteena on kannustaa ohjelmistokehityksestä kiinnostuneita naisia alalle ja opettelemaan koodausta. Työnantajani Enfo ”lainasi” minut pro bono -hengessä apukäsiksi vuoden 2020 launch-tapahtumaan. Lähdin mukaan innolla, sillä aihe on ollut minulle tärkeä niin kauan, kun olen työskennellyt ICT-alalla. 

En ollut kovinkaan innostunut IT-alasta, ennen kuin eksyin alalle kiinnostavan työtehtävän perässä. Serverit, räkit ja Javascriptit aiheuttivat lähinnä ihottumaa, ja mielikuvissani nörttimiehet istuivat vääntämässä jotain mystistä koodinpätkää aamusta iltaan energiajuoman voimin. Hyvin pian kuitenkin tajusin, että tämähän on todella mielenkiintoista. Ensin aukeni ikkuna esineiden internetin mahdollisuuksiin ja heti perään istuin kuuntelemassa kyberturvallisuudesta huippukiinnostavaa asiantuntijaluentoa. Samalla oivalsin, että kaikkien on tärkeää ymmärtää teknologiaa ja sen lainalaisuuksia, sillä vaikutukset ulottuvat meidän kaikkien elämään tavalla tai toisella. 

Image

Mari Rihti

Tekoäly pohjautuu koodiin, jonka on luonut ihminen ja hyvin todennäköisesti mies.

Author

Mari Rihti

Text

Ministeri Maria Ohisalo pohti samaa näkökulmaa tapahtuman avauspuheenvuorossa ja muistutti, että puolikkaan ihmiskunnan näkemykset jäävät huomioimatta, jos teknologian kehittämisestä vastaavat vain miehet. Vaikka tarkoitusperät olisivat hyvät, voivat esimerkiksi tekoälyratkaisut olla vaikkapa tiettyjä ihmisryhmiä syrjiviä. Tekoälyhän pohjautuu koodiin, jonka on luonut ihminen ja hyvin todennäköisesti mies. Ihmiset puolestaan harvoin tunnistavat vinoumia omassa ajattelussaan eivätkä pysty täysin objektiiviseen ajatteluun, vaikka se olisi tahtotila. Niin ollen monimuotoiset tiimit auttavat kehittämään ratkaisuja, joissa huomioidaan erilaiset näkökulmat mahdollisimman monipuolisesti. 

Naiset ja teknologia ei siis ole mikään olankohautuksella ohitettava aihe vaan todellinen haaste, johon tarvitaan kipeästi ratkaisuja. Mimmit koodaa tarjoaa yhden väylän tutustua ohjelmistoalaan ja löytää muun muassa maksuttomia koulutuksia, joiden kautta ura IT-alalla voi saada lentävän startin. Tarvitaan myös tietysti työnantajia, jotka ovat valmiita palkkaamaan innokkaita aloittelijoita sekä innostuneita ja sisukkaita naisia, jotka uskaltavat heittäytyä miehiselle alalle. Huijarisyndroomasta tapahtumassa puhunut Elisa Heikura muistuttikin, että koodia ei kiinnosta se, kuka sitä kirjoittaa!

Tapahtumassa vyörytettiin lavalle rohkeita naisia yksi toisensa jälkeen. Uratarinoista kävi ilmi, että koodarijumalaksi pääseminen edellyttää sinnikkyyttä, rohkeutta, puurtamista ja omien ajatusmallien (mä en uskalla, mä en osaa, mä en voi) muuttamista. Eveliina Uusitalo uskaltautui hakemaan alalle töihin pelkän vapaa-ajan harrastuksen pohjalta. Hän soitti työnantajalle avoimesta harjoittelupaikasta ja onnistui todistamaan haastattelussa innokkuutensa sekä halunsa oppia lisää. Nyt Eveliina on samassa paikassa töissä kolmatta vuotta Front-End Developerina.

Koodia ei kiinnosta se, kuka sitä kirjoittaa.

Author

Elisa Heikura, koodarikuiskaaja

Text

Lavalla nähtiin myös muun muassa entinen sairaanhoitaja, joka kertoi ajatelleensa tulevansa hulluksi, jos joutuisi tekemään hoitotyötä loppuelämänsä. Onneksi on vaihtoehtoja: Annukka päätti opiskella 12 viikon bootcampilla IT-konsultiksi, mikä onnistui hyvin jaloissa pyörivästä teini-ikäisestä pojasta sekä koirasta huolimatta. 

Muutamassa puheenvuorossa muistutettiin, että alan työpaikat eivät ole pelkkää koodaamista ja että teknologian ymmärtäminen on eduksi todella monenlaisissa työtehtävissä. Itse työskentelen alalla markkinoinnin parissa ilman minkäänlaista teknistä taustaa ja olen ottanut ilolla vastaan kaikki viimeisen viiden vuoden aikana saamani teknologiaan liittyvät opit. Kun puolisen vuotta sitten vaihdoin työpaikkaa ja päädyin Enfolle, minulle oli selvää, että haluan jatkaa uraani IT-alalla. Osaamistani olen myös syventänyt oma-aloitteisesti muun muassa osallistumalla maksuttomalle Elements of AI -verkkokurssille sekä opettelemalla koodaamista koodikoulussa muutaman tunnin ajan perusteet hahmottaakseni. 

Mitäs opintoja sulle pistetään pakettiin?

Mimmit koodaa -tapahtuma järjestettiin 14.2.2020 Helsingissä. Enfo tarjosi päiväksi apua tapahtuman järjestämiseen, koska Enfolle monimuotoisuus niin ICT-alalla kuin työelämässä on tärkeää. Enfon avoimet työpaikat löydät täältä

Mari Rihti työskentelee Enfolla markkinointipäällikkönä. Hän on kiinnostunut etenkin teknologian mahdollisuuksista ja sen vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan teknisten yksityiskohtien sijaan. Vapaa-ajallaan hän purkaa energiaansa muun muassa tanssitreeneihin ja käy kokeilemassa uusia makuelämyksiä Helsingin ravintolamaailmassa.
 

Jaa