Kuva

Digitaaliset elämykset ovat nyt todellisuutta Universeumissa
Sisältökappaleet
Text
Universeumin missio on selkeä: kannustaa niin lapsia kuin aikuisiakin tekemään maapallosta parempi ja kestävämpi paikka antamalla heidän tutkia maailmaa tieteen ja teknologian avulla. Tiedekeskuksen jokainen osa on luotu edistämään elinikäisen oppimisen iloa.
Universeumissa käy vuosittain 600 000 vierailijaa, mukaan lukien 70 000 opiskelijaa ja opettajaa. Tiedepuisto on merkittävä toimija tieteen ja oppimisen aloilla niin suurelle yleisölle kuin kouluillekin. Digitaalinen strategia on Universeumissa ollut käytössä jo pitkään, mutta koronapandemia on nopeuttanut prosessia ja vienyt sen tasolle, jota ei ole vielä nähty missään muussa tiedekeskuksessa.
Digitalisaatio lisää saavutettavuutta
Universeum ei ole tavanomainen tiedekeskus. Jos olet joskus vieraillut siellä, muistat todennäköisesti 18 000 kuutiometrin laajuisen sademetsän, jossa linnut liitävät vapaina puiden latvoja viistäen. Tai ehkä vaikutuit tiedekeskuksen akvaarioista, joissa elää satoja eri kalalajeja yli kolmessa miljoonassa litrassa vettä. Universeum on onnistunut yhdistämään elinympäristön ja digitaalisen ympäristön, mikä on valtava, tieteelliseen perustaan pohjautuva voimavara. Tämä tekee Universeumista ainutlaatuisen muihin tiedekeskuksiin verrattuna.
Universeumin digihanke on ollut lähtökuopissa jo usean vuoden ajan. Vuodesta 2012 lähtien tiedekeskusta on suunniteltu laajennettavan sen Göteborgissa sijaitsevia fyysisiä tiloja laajemmalle. Tarkoituksena on tuottaa hyötyä myös niille, jotka eivät pääse vierailemaan paikan päällä. Universeumin CIO/CDO Pia de Gysser kertoo:
”Ideoita oli jo vuonna 2012, mutta vielä silloin emme olleet valmiita niiden edistämiseen. Uuden liiketoimintasuunnitelman avulla pystyimme toteuttamaan digitaalisen strategiamme vuonna 2017. Strategian avulla työstämme tulee digitaalisempaa ja pystymme levittämään vaikutusalaamme yhä laajemmalle. Pandemian iskiessä vuonna 2020, menetimme käytännössä katsoen kaiken liikevaihtomme ja olimme valtavan haasteen edessä. Päätimme alkaa tehostaa toimintaamme pandemian aikana ja samanaikaisesti aloimme myös kunnostaa suurta osaa tiedekeskuksen rakennuksesta.”
Tiedekeskus otti yhteyttä Enfoon, joka liittyi mukaan kumppaniksi huhtikuussa 2020 käynnistettyyn kolmivuotiseen yhteistyöhön. Universeumin päätös kumppanuudesta Enfon kanssa ei ollut sattumaa. Edellisenä vuonna organisaatiot olivat tehneet yhteistyötä rakentaakseen BI-järjestelmän, jonka alustana toimi Google Cloud. Samaa alustaa hyödyntäen he päättivät jatkaa yhteistyötä uuden digitaalisen Universeumin kehittämiseksi. Pia de Gysser näkee valitussa alustassa monia etuja.
”Suurimmat hyödyt löytyvät sen toiminnoista. Alustalla työskentely on helppoa ja maksamme siitä vain käytön mukaan. Google investoi runsaasti koulutukseen, mikä on täysin linjassa oman missiomme kanssa. Saamme heiltä valtavasti inspiraatiota sekä konkreettisia ideoita.”
Ketterää ja joustavaa kehittämistä pilvessä
Projekti käynnistyi täydellä vauhdilla heti ensimmäisestä päivästä lähtien huhtikuussa 2020. Pia kokosi Enfon kanssa kasaan ryhmän taitavia kehittäjiä ja suunnittelijoita. Hänen mukaansa koronaviruspandemian aiheuttama etätyösuositus ei ole ollut ongelma, sillä tiimin jäsenet työskentelevät ympäri Ruotsia. Kun tiimi oli saatu kokoon, pystyi Pia vihdoin jakamaan ideoitaan ja visioitaan.
”Minun oli tärkeää tehdä visioni hyvin selväksi, jotta se toteutuisi. Universeum on ainoa laatuaan. Sen ainutlaatuisuuden muokkaaminen digitaaliseen ja ketterään formaattiin on todellinen haaste. Kaikkien saaminen mukaan oli välttämätöntä. Meidän oli löydettävä tiimi, joka on yhtä intohimoinen innostamaan ihmisiä oppimaan matematiikasta, tieteestä ja teknologiasta kuin mekin. Enfo ymmärsi toiveemme ja haasteemme ja he myös uskalsivat miettiä asioita uudenlaisista näkökulmista”, Pia kertoo.
Google Cloudin sekä Enfon kahden viikon sprinteissä työskennelleen AppDev-tiimin avulla uudet ominaisuudet ja ratkaisut saatiin toimitettua nopeasti. Vain muutama viikko projektin alkamisen jälkeen saatiin käyttöön portaali, jonka perustoiminnot olivat loppukäyttäjälle hyödyllisiä. Käyttäjien tutkittavaksi lisätään jatkuvasti uusia tehtäviä ja kokemuksia. Matkan varrella projekti on hionut alussa tehtyä työtä.
Joka toinen viikko Enfon tiimi esittelee uusia toimintoja ja portaalin osia. Osa näistä ominaisuuksista on tarkoitettu tiedekeskuksessa paikan päällä vieraileville. Näihin ominaisuuksiin lukeutuu esimerkiksi interaktiivinen kartta sekä mobiililaitteille mukautettuja tehtäviä tiedekeskuksen eri näyttelyistä. Kotona tai luokkahuoneessa käyttäjät voivat pelata pelejä sekä kuunnella äänitarinoita ja äänioppaita. Yksi ominaisuuksista on myös niin sanottu ”Vesimaailma”, josta löytyy visailuja ja pelejä, jotka opettavat käyttäjiä vedenkulutuksesta ja veden laadusta. Sen lisäksi, että suunnittelutiimi tarjoaa valmiiksi kehitettyjä ja suunniteltuja ominaisuuksia, se on myös luonut portaaliin osia, joihin Universeumin henkilökunta voi itse lisätä sisältöä.
Toivon, että tämä projekti vain jatkuu! Arvostamme sitä, että Enfo ymmärtää meitä ja on yhtä intohimoinen inspiroimaan ihmisiä oppimaan tieteestä, matematiikasta ja teknologiasta.
Text
Suunnittelu on avain henkilökohtaisen kokemuksen luomiseen
Universeumin toiminnan ydintavoitteena on antaa kävijöille mahdollisimman omakohtainen kokemus, olipa kyse sitten sademetsän tutkimisesta tai kemiallisista reaktioista oppimisesta. Jotta kokemuksen saisi muovattua onnistuneesti myös digitaaliseen muotoon, on sisällön oltava helposti saatavilla ja tarpeeksi innostavaa. Enfon suunnittelutiimillä on ollut tärkeä rooli olla luomassa houkuttelevaa ympäristöä, joka vangitsee erityyppisten kohderyhmien huomion. Painopisteenä on ollut myös haasteiden ja potentiaalisten alueiden tunnistaminen sekä tulevaisuuden trendien kartoittaminen.
Kuten Universeuminkin tapauksessa, IT-projekteissa asiakas on usein jo valinnut pilvialustan. Tiedekeskus oli päätynyt Google Cloud Platformiin. Joillakin toimittajilla voi olla haasteita resurssien ja tiedon toimittamisessa projektille valitulla alustalla. Päteväksi toimittajaksi tuleminen vaatii usein sertifikaatteja, dokumentaatiota sekä kumppanuussopimuksia. Enfolla on laaja tietämys markkinoiden suurimmista pilvipalvelujen tarjoajista: Microsoft Azure, AWS sekä Google Cloud Platform, joka mahdollisti Universeumin toiveiden toteuttamisen.
Anna Lundqvist työskentelee Enfolla järjestelmäkehittäjänä ja on mukana digitaalisen Universeumin kehittämisessä. Hän uskoo, että työlle on olemassa vankka tekninen alusta. Backend-alustana toimii esimerkiksi Google Firebase ja asiakasrajapinnan kehyksenä Angular-ohjelmistokehys. Yhdessä ne luovat toimivan perustan digitaalisen Universeumin rakentamiselle.
”Mikään muu tiedekeskus ei ole digitalisoinut toimintaansa näin suuressa mittakaavassa. Olemme uranuurtajia ja siksi on erityisen mahtavaa olla mukana tässä projektissa. Tehtävänämme on luoda Universeumista digitaalisesti turvallinen, laajentaa heidän missionsa ulottuvuutta ja tehdä Universeumista suurelle yleisölle saavutettava.”
Universeum ja Enfo katsovat tulevaan
Vaikka Digitaalisen Universeumin toteuttamisessa on päästy jo pitkälle, on tehtävää vielä paljon ja mahdollisuuksia rajattomasti. Pia on optimistinen sekä tulevaisuudesta että yhteistyöstä Enfon kanssa.
”Toivon tämän projektin vain jatkuvan! Arvostamme sitä, että Enfo ymmärtää meitä ja on yhtä intohimoinen inspiroimaan ihmisiä oppimaan tieteestä, matematiikasta ja teknologiasta. Odotan innolla yhteistyön jatkumista ja digitaalisen Universeumin kehittämistä seuraavalle tasolle. Seuraavana tavoitteenamme on kehittää portaalin opettajille suunnattua toimintoa. Aineistoa on jo saatavilla, mutta meidän on vielä mukauduttava enemmän koulujen erityistarpeisiin”, Pia kertoo.
Enfo on Universeumin ylpeä yhteistyökumppani. Enfolle on tärkeää olla mukana lisäämässä tietämystä yhteiskunnassa. Universeumilla on tärkeä tavoite laajentaa digitaalisesti heidän sanomansa ja tietämyksensä ulottuvuutta suuremman kohderyhmän käyttöön. Se kulkee käsi kädessä omien pyrkimyksiemme kanssa olla edistämässä älykkäämpää ja kestävämpää maailmaa.