Skip to main content
Lehdistötiedote

Takkuaako töihin paluu? HR-ammattilainen kertoo, miten työmotivaatio löytyy loman jälkeen

Kesäloman jälkeen työntekijä on levännyt, luovempi ja kykenee näkemään suuret kokonaisuudet paremmin kuin kiireen ja stressin keskellä. Enfon HR-asiantuntija Elsa Ahlenius paljastaa vinkit, joilla töihin palaaminen tuntuu ansaitun kesäloman jälkeen tavallista kevyemmältä ja miten työmotivaation saa kaivettua tarvittaessa esiin.

Kesäloma on suurimmalla osalla suomalaisista nyt vietetty. Rentoutuneena ja levänneenä työntekijä on luovimmillaan ja pystyy ratkaisemaan ongelmia, jotka ovat tuntuneet vaikeilta ennen lomaa.

– Kesällä tauon ottaminen töistä tekee hyvää. Rentoutuneena asiat voi nähdä uudesta perspektiivistä ja pohtia kuluneen vuoden töitä ja yksityiselämän asioita, joita haluaisi mahdollisesti muuttaa. Syksyllä on sitten hyvä hetki tehdä asioille jotain, kun on ehtinyt rauhassa miettiä, mitä haluaa, Enfon HR-asiantuntija Elsa Ahlenius kertoo.

Töihinpaluu herättää sekalaisia tunteita: työkavereita on mukava nähdä pitkän tauon jälkeen, kesäloman mukavat muistot ovat vielä vahvasti mielessä ja aika seuraavaan lomaan voi tuntua pitkältä.

– Anna itsellesi aikaa päästä kiinni arkirytmiin. Tehosta työtahtia pikkuhiljaa päivä päivältä sen sijaan, että aloitat töiden paiskimisen täysillä heti. Monet stressaantuvat siitä, että he tuntevat itsensä väsyneeksi loman jälkeen ja työmotivaatio on hukassa. Se on täysin inhimillistä, koska ihmiskeho ja mieli vaativat aikaa tottua muutokseen, Ahlenius muistuttaa.

Loman vaikutusta ihmisen henkiseen terveyteen tutkivan hollantilaisen tutkijan Jessica De Bloomin mukaan loman pituus ei ole ainoa loman onnistumisen edellytys vaan se, että saa säännöllisiä hengähdystaukoja töistä. Tällöin ihminen voi hyvin ja myös työmotivaatio on helppo löytää ja säilyttää.

Viisi vinkkiä työmotivaation löytämiseen loman jälkeen:

  • Kirjoita ylös, mitkä tehtävät ja projektit pitää priorisoida ja hoitaa nopeasti ja mitkä asiat voivat odottaa. Tehtävälistaus helpottaa kaaoksen tunnetta, jos työtehtävät pyörivät ajatuksissa ilman selkeää järjestystä.
  • Älä yritä tehdä kaikkea heti. Näin vältät pitkien iltojen istumisen töissä heti lomaltapaluun jälkeen.
  • Pyri välttämään palaverien varaamista ensimmäiselle työviikolle. Voit keskittyä rauhassa loman aikana tulleiden sähköpostien purkamiseen, ensimmäisten työtehtävien tekemiseen ja tulevan syksyn suunnitteluun.
  • Varaa seuraava loma. Pitkä viikonloppukin riittää. Kun tiedät, milloin pääset seuraavaksi hengähtämään, loman odottaminen saa jaksamaan paremmin töissä.
  • Pidä vapaa-ajalla kiinni niistä harrastuksista ja asioista, jotka saavat sinut rentoutumaan. Älä luovu niistä sen vuoksi, että työt alkavat.

Jaa