Skip to main content

Kuva

Enfo
Uutiset

Sydämiemme pohjasta

Sisältökappaleet

Text

Kenian maaseudulla, missä köyhyys on edelleen hyvin yleistä, ja monet saavat elantonsa pienimuotoisesta viljelystä, From One To Another (FOTA) -järjestö tekee missionsa mukaista työtä, eli pyrkii takaamaan jokaiselle tytölle oikeuden saada koulutusta. Monet paikalliset pitävät tyttöjen kouluttamista turhana, sillä tyttöjen odotetaan menevän naimisiin, jolloin he eivät tarvitse keskiasteen koulutusta pitääkseen kodin kunnossa. Perheet ovat suuria ja jos perheen rahat riittävät koulumaksuihin, ovat pojat etusijalla.

Vuonna 2017 FOTAn kumppaniksi ryhtyi Enfo. Tapasimme Enfolta Kristina Lidin, joka oli juuri palannut Keniasta. Kristina työskenteli viikon ajan Keniassa neljän FOTAn työntekijän kanssa Nikumbuke-projektin parissa naisten keskuksessa Lunga-Lungassa.

”Tehtäväni oli pääasiassa tukea ja kouluttaa keskuksessa pidettävän tietokonekoulun opettajaa. Suurin osa tietokonekouluun osallistuvista ovat opiskelijoita, jotka ovat jo suorittaneet lukion ja aikovat jatkaa opintojaan yliopistossa. Ongelmallista on, että tietokonekoulutusta ei tarjota lukiossa mutta tietokonetaitoja kuitenkin vaaditaan yliopistossa. Enfon tarjoaman – toimintakustannukset ja opettajan palkan kattavan – sponsoroinnin ansiosta tietokonekoulu voi kerätä rahaa keskuksen toimintaan.”

Koulutuksen kehä

Nikumbuke-projekti sijoittuu Kaakkois-Keniassa sijaitsevaan Lunga-Lungaan. Projektia johtaa keskuksen johtaja Bendettah Thomas Muthina.  Nikumbuke-projekti on tarjonnut koulutusta ja terveydenhuoltoa käynnistymisvuodestaan 2008 lähtien. Nikumbuke on toiminut yhteistyössä FOTAn kanssa vuodesta 2012 saakka naisten aseman parantamiseksi Keniassa. Nikumbuke tarkoittaa swahilin kielellä kuvaavasti ”muista minut”.

Yksi projektin tavoitteista on tarjota äideille mahdollisuus tukea tyttäriään. Tuki tarjotaan toisen asteen koulutuksen muodossa, jotta tytöt voivat tulevaisuudessa omalta osaltaan auttaa perheitään ja yhteisöjään. FOTA myöntää tytöille apurahoja toisen asteen koulutusta varten ja maksaa osan koulumaksuista edellyttäen, että perheet osallistuvat maksamalla jäljelle jäävän osan. FOTAn ja Nikumbuken käyttämä konsepti on nimeltään Koulutuksen kehä. Se perustuu ideaan, jossa tarjotaan koulutusta tyttärille edistäen samalla myös äitien koulutusta. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että tyttäret voivat myöhemmin tukea perheitään ja yhteisöjään, jolloin kehä sulkeutuu.

Matkaa edeltävät valmistelut

Kristina toimii myös Enfon integraatiopäivien projektipäällikkönä. Koska päivät järjestettiin vain viikkoa ennen Keniaan lähtöä, Kristinalla oli kiireinen ennen matkaa. Silti hän onnistui keräämään ja ostamaan tarpeellisia tavaroita, joten hän saapui Keniaan matkalaukku täynnä hygieniatuotteita, hammasharjoja, huomioliivejä ja Enfo-kollegoiltaan keräämiään käytettyjä matkapuhelimia. 

”Soitin Bendettahille muutamaa päivää ennen matkaa ja kysyin häneltä, mitä hän halusi meidän tuovan mukanamme Ruotsista. Vastaus oli virtasovittimia ja tietokoneita. Luulisi, että tietokonekoululla olisi omasta takaa tällaisia laitteita mutta keskuksessa oli kuitenkin vain yksi tai kaksi tietokonetta, jotka opiskelijat joutuivat jakamaan. FOTA pystyi tarjoamaan keskukselle tietokoneet, mutta ne eivät todellakaan olleet uusia ja oli haastavaa saada ne toimimaan keskuksen olosuhteissa.”

Paikan päällä

Saavuttuaan Lunga-Lungan keskukseen Kristinan ensisijainen tehtävä oli valmistaa OfficeSuite-kurssimateriaalit ja tukea opettajaa ehdottamalla erilaisia opetustekniikoita ja -menetelmiä. Hän alkoi valmistella sopivia kurssimateriaaleja jo Ruotsissa.

”Otin yhteyttä ABF:ään ja tapasin Anders Lindbergin, joka opettaa tietokonetaitoja vanhuksille. Sain häneltä koulutusmateriaaleja ja vinkkejä siitä, miten hän opettaa tietokonetaitoja ruotsalaisille vanhuksille. Pystyin soveltamaan näitä tietoja opetuksessani Keniassa.”

Keskuksessa oli projektori, jota opettaja ei ollut saanut käyttää, Kristina kertoo. Otimme laitteen käyttöön ja näytin opettajalle, kuinka se toimii. Näin oppilaiden kanssa oli helpompaa käydä läpi useiden eri tietokoneohjelmien teoriaa.

Matkan opetukset

”Eniten hätkähdytti ihmisten ilo yksinkertaisista asioista. He joutuvat elämään niukkuudessa mutta samalla he ovat niin iloisia ja kiitollisia. Se saa ymmärtämään, etteivät asiamme Ruotsissa ole paremmin siksi, että omistamme enemmän.”

Kristina ja FOTAn jäsenet saivat paljon aikaan lyhyen vierailunsa aikana Lunga-Lungassa. Kristina vietti suurimman osan ajasta keskuksessa yhdessä opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Muut osallistujat vierailivat muissa Nikumbuke-projektiin osallistuvissa kylissä. Joskus on vaikeaa työskennellä teknologian parissa ympäristöissä, joissa on niin rajalliset resurssit.

”Tunsin usein itseni heikoksi. On turhauttavaa, kun mikään ei toimi. Välillä menivät sähköt ja välillä Internet-yhteys, joten en saanut aikaan niin paljon kuin olisin halunnut. En myöskään päässyt hyödyntämään taitojani parhaalla mahdollisella tavalla. Samaan aikaan kuitenkin ymmärrän, että pienikin panokseni antoi vastaanottajille niin paljon. Se on outo tunne”, Kristina sanoo. 

”Niin paljon on vielä tehtävää. Olisin voinut jäädä pitemmäksikin aikaa, jotta olisin voinut tehdä enemmän!”

Lähtiessään keskuksesta Kristina oli jo luonut syvät suhteet keskuksen jäseniin. Nyt keskuksen henkilökunta voi ottaa yhteyttä Enfoon, jos heillä on kysyttävää tai ongelmia. Joskus on kuitenkin vaikeaa auttaa kauempaa käsin. Asiat, jotka Kristinan on helppo ymmärtää ja korjata, voivat olla vaikeita keskuksen henkilökunnalle. Keskukseen esimerkiksi asennettiin mobiilireititin, jotta keskuksella olisi käytössään toimiva Internet-yhteys.

”Se meni rikki juuri ennen kotimatkaamme, eikä sen korjaamiseen ollut enää aikaa. Minä olisin osannut korjata sen, mutta se oli suurempi haaste niille, jotka jäivät. Olisin jäänyt mielelläni korjaamaan ongelman mutta toiset olivat jo hypänneet bussiin”, Kristina nauroi.

Kristina on innoissaan Enfon tulevasta yhteistyöstä FOTAn ja Nikumbuke-keskuksen hankkeen parissa. Kristina toivoo, että hankkeelle löytyy sponsori, joka voi ostaa keskukseen uudet tietokoneet. Tietokoneiden asennuksesta huolehtii Enfo. Kristina kertoo palaavansa mielellään takaisin Keniaan voidakseen edistää Lunga-Lungan keskuksen toimintaa, mutta hän haluaisi ensi kerralla jakaa kokemuksen myös perheensä kanssa.

”Jonkun muun Enfon työntekijän tulisi mennä seuraavalla kerralla. On etuoikeus päästä vaikuttamaan tällä tavalla ja mahdollisimman monen pitäisi päästä kokemaan se. On hyvä, että Enfo on päättänyt sponsoroida näin tärkeää projektia, jossa voimme todella vaikuttaa asioihin ja muuttaa niitä. Tästä syystä on tärkeää tarjota mahdollisuus osallistua kaikille, jotka sitä haluavat. Teoillamme on valtavasti merkitystä. Näiden keskusten antama panos yhteiskunnalle merkitsee todella paljon.”

Jaa